"Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas, kaip sako jau pats jo pavadinimas, reglamentuoja interesų derinimą valstybės tarnyboje. Nei A.Audickas, nei "Raidla, Lejins & Norcous" advokatai nėra valstybės tarnautojai, todėl nėra ir interesų derinimo įstatymo subjektai", - BNS sakė Lietuvos banko valdybos pirmininko patarėja Rima Kaziliūnienė.

Anot jos, dviejų privačių subjektų santykiai galėtų būti diskutuojami nebent verslo etikos, tačiau tikrai ne viešųjų ir privačių interesų derinimo kontekste.

"Kaip aš suprantu įstatymus, šiuo atveju mes kalbam apie du privačius asmenis, t.y. Norkaus advokatų kontorą ir poną A.Audicką, šiuo atveju aš interesų painiojimo neįžvelgiu, laikinasis administratorius nėra valstybės samdomas žmogus, atlyginimą jam moka Ūkio bankas. Tai yra laikinojo administratoriaus esmė, kad Lietuvos bankas jį paskiria laikinuoju administratoriumi, bet atlyginimą jam moka bankas, kurį jis analizuoja", - vėliau antradienį Seime žurnalistams sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

„Raidla, Lejins & Norcous“ advokatų kontorą samdo Adomas Audickas – privatus asmuo, administruojantis privatų ūkio subjektą. Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas, kaip sako jau pats jo pavadinimas, skirtas reglamentuoti interesų derinimą valstybės tarnyboje. Nei Adomas Audickas, nei „Raidla, Lejins & Norcous“ advokatai nėra valstybės tarnautojai, todėl nėra ir interesų derinimo įstatymo subjektai. Todėl bet kokie kaltinimai kažką kažkur supainiojus yra mažų mažiausiai iš piršto laužti. Teisė samdyti konsultantus įtvirtinta Bankų įstatyme, šia nuostata ir pasinaudota", - dėstoma Lietuvos banko atsakyme DELFI. 

"Lietuvos ryto" televizija pirmadienį vakare paskelbė, kad A.Audickas galėjo supainioti viešuosius ir privačius interesus, nes tvarkyti Ūkio banko reikalus pasamdė advokatų kontorą "Raidla, Lejins & Norcous", su kuria pats neseniai dirbo. Be to, televizijos duomenimis, vienas iš šios kontoros partnerių Irmantas Norkus ir Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas yra buvę bendramoksliai, Vilniaus universitete drauge studijavo teisę.

Premjeras Algirdas Butkevičius antradienį Lietuvos radijui teigė, kad dėl galimo A.Audicko viešųjų ir privačių interesų supainiojimo turėtų spręsti teisininkai, tačiau tvirtino, dėl to per daug nesijaudinantis, nes visą Ūkio banko inspektavimą yra atlikęs Lietuvos bankas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (271)