Lietuvos bankas tvirtina, kad informaciją, jog Ūkio banko įsipareigojimai viršija turtą puse milijardo litų patvirtino trys nepriklausomi šaltiniai – Lietuvos banko inspektavimas, Tarptautinė audito bendrovė „KPMG“ ir paties Ūkio banko vadovai – valdybos pirmininkas A. Žalys bei stebėtojų tarybos pirmininkė E. Karpavičienė. Pastarieji, pasak Lietuvos banko valdybos vicepirmininko R. Kuodžio, taip pat informavo, kad banko akcininkas V. Romanovas banko negelbėsiąs.

„Antradienį vyko Lietuvos banko valdybos posėdis, kuriame buvo pristatyta inspektavimo medžiaga banko vadovams. Ne akcininkui, o banko vadovams – valdybos pirmininkui, tarybos pirmininkei. Jie patvirtino, kad mūsų skaičiai yra teisingi. Mes taip pat klausėme, ar banko akcininkas turi lėšų ir norą gelbėti šitą banką. Jie pasakė, kad, jų žiniomis, nei didelių finansinių galimybių, nei didelio noro padėti bankui šis akcininkas neturi“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas R. Kuodis.

Raimondas Kuodis taip pat tvirtina išgirdęs, kad Ūkio banko vadovai pripažino nesupratę, kaip veikia Vladimirui Romanovui priklausantis bankas.

„Kaip sakė patys banko vadovai, jie taip pat nelabai suprato, kaip veikė tas bankas, nes buvo susidaręs toks susijusių įmonių. Įmonių, kurios buvo vienos kitoms skolingos. Turtas gulėjo labai skirtinguose balansuose, todėl jie pastaruoju metu bent stengėsi išgryninti šio banko veiklą, kad tas turtas, kuris buvo įgytas už paskolas iš ūkio banko, būtų sutemptas į banko balansą. Bankas šiuo požiūriu buvo gana sudėtingas, bet paprastai sudėtingumas atsiranda, kai reikia kažką slėpti. Ne pats sudėtingumas yra gėris savaime, o matyt noras kažkokius galus sukišti. Jei institucija žlunga, kad akcininkui kažkas liktų“, – dėstė Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas R. Kuodis.

Anot R. Kuodžio, Lietuvos banko bendravimas su V. Romanovu dabar vyksta per žiniasklaidą.

„Ponas Romanovas dabar daugiausiai užsiima įvairių sąmokslo teorijų viešinimu. Mes girdėjome labai daug kandidatų, kas sužlugdė banką, – tai ir hakeriai, ir iškrypėliai, ir Švedijos finansinė mafija, galbūt Daukanto aikštė. Gal dar kažkas bus – mes girdime visus tuos dalykus“, – kalbėjo Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas R. Kuodis.

Premjeras nekritikuoja Lietuvos banko sprendimo stabdyti ūkio banko veiklą.

„Su šiuo banku finansinės problemos tęsėsi ne vienerius metus. Jam buvo skiriamas didesnis dėmesys. Nieko nenoriu kaltinti, bet, manau, kad audito kompanijos ne iki galo atliko tinkamą auditą. Bet tai įvertins teisėsauga“, – sakė ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Jei pirmadienį sužinosime, kad Ūkio banko sveikoji dalis yra apie 2,5 mlrd., prijungiame jį prie Šiaulių banko ir gyventojų indėliai nenukenčia ir prideda 1,8 mlrd. sveikųjų kreditų. Plius 700 mln. išleidžiama vertybinių popierių. Tai, manau, pats geriausias sprendimas. Nuostoliai svyruos nuo 500–750 mln.“, – skaičiavo finansų analitikas Valdemaras Katkus.

Anot finansų analitiko, jei Ūkio banko gerosios dalies ir Šiaulių banko susijungimas pavyktų ir vyriausybei nieko nereikėtų skolintis Ūkio banko problemoms spręsti.