Nenurimo žurnalistai ir dėl Ūkio banko laikinojo administratoriaus Adomo Audicko sprendimo pasamdyti teisininkų kompaniją „Raidla, Lejins & Norcous”, kurioje pats dirbo. Tačiau Lietuvos banko vadovas laikėsi savo pozicijos, sakydamas, kad A. Audickas nusižengimų nepadarė, pasirinkęs šią įmonę.

„Keistai skambėtų, jeigu sakyčiau, kad nežinojau (kokią įmonę pasirinko A. Audickas – DELFI), bet jo prerogatyva buvo pasisamdyti tam tinkamiausius žmones ir kaip anksčiau sakiau, mano manymu, tiek kaštų, tiek laiko prasme samdytis teisininkus, kurie jau yra įsigilinę į reikalą yra efektyvu“, - kalbėjo V. Vasiliauskas.

Pasiteiravus, ar visgi laikinojo administratoriaus pasirinkimas buvo etiškas, Lietuvos banko vadovas sakė: „Nesu etikos specialistas. Mane šiuo atveju domina rezultatas. Mano galva, darbas, kurį jisai padarė buvo labai efektyvus ir mes išlaikėme tą šešių dienų periodą, kuris jam buvo duotas ir priėmėme sprendimus. Manęs nei jo, nei jo komandos paslaugų kokybė nenuvylė. O etika, moralė – ne šio pasaulio dimensijos yra, todėl sunku man būtų komentuoti“.

Taip pat V. Vasiliauskas teigė, kad Ūkio banko sukelti padariniai neturėtų taip skaudžiai kirsti šalies finansams, kaip „Snoro“ istorija.

„Bankų atvejai skaičių prasme yra skirtingi. Jei kalbame apie „Snoro“ atvejį, tai įvyko draudiminis įvykis ir 4 mlrd. Lt apdraustų indėlių, kuriuos reikėjo iš karto išmokėti. Reikėjo skolintis ir skolintis tarptautinėse rinkose. Be jokios abejonės, per tam tikrą laiką tie pinigai turėtų sugrįžti, kai visas „Snoro“ turtas bus parduotas“, - teigė jis.

Ūkio banko atveju, jo nuomone, jei pavyks sėkmingai baigti derybas su Šiaulių banku, gali prireikti 800 mln. Lt. „Indėlių draudimo fondas atsistoja prioriteto tvarka tarp kitų kreditorių, liekančių banke ir vėl reikėtų vertinti, kaip sėkmingai pavyktų realizuoti liekančio banko turtą“, - pridėjo V. Vasiliauskas.

„Skaičių požiūriu nedrįsčiau teigti, kad nuostoliai viešiesiems finansams būtų didesni nei „Snoro“ banko atveju“, - tikino Lietuvos banko atstovas.

Palies 1 proc. indėlininkų

Artūras Paulauskas
Po susitikimo su V. Vasiliausku Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas teigė, kad Lietuvos banko vadovas jį nuramino dėl nacionalinio saugumo ir finansinio stabilumo šalyje.

„Paaiškino, kiek realiai gali žmonių nukentėti net blogiausiam scenarijui esant. Tai yra mažiau kaip 1 proc. nuo visos indėlių sumos ir indėlininkų skaičiaus. Kalbėjome apie galimus scenarijus gelbėjimo šito banko, kaip atgauti žmonių pasitikėjimą kreditine sistema, kalbėjome apie priežiūrą“, - susitikimą apibendrino „darbietis“.

„Liūdna, kad keičiasi priežiūros departamento vadovai, bet dažniausiai jie užbaigia savo karjerą arba kaip ikiteisminio tyrimo subjektai, arba kaip teisiamieji. Tai dabar naujas paskirtas žmogus suteikia naujų vilčių, kad ta priežiūra bus, nebus formaliai žiūrima į ataskaitas ir skaičius“, - komentavo A. Paulauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1220)