„Aš kaip tik galvoju, kad mes, ir aš asmeniškai, atlikom tai, ką prižiūrėtojas ir privalo atlikti, tai yra šiuo atveju mes buvome sanitarai, ir aš manau, kad mes tinkamai atlikome savo darbą. Istorija įvertins“, –sakė V. Vasiliauskas.

Vertindamas dabartinę padėtį Lietuvos bankų rinkoje ir skandinaviškų bankų dominavimą, V. Vasiliauskas nebuvo kategoriškas, tačiau pripažino, kad didesnė konkurencija šiame sektoriuje išeitų į naudą.

„Realybė dabar yra tokia, kad maždaug 85-90 proc. visos bankinės rinkos priklauso Skandinavijos bankams. Iš vienos pusės, tai nėra blogai, kadangi tai yra patikimos, stabilios, atitinkamą korporatyvinę kultūrą turinčios institucijos, tai yra kaip, sakykim, tie rėmėjai, kurie esant bėdai iš tikrųjų galėtų padėti. Iš kitos pusės, be abejo, bet kokia didesnė konkurencija būtų sveikintina šitoj vietoj. Bet vėlgi ta konkurencija turėtų būti iš pakankamai solidžių, irgi atitinkamas vertybes proteguojančių finansų institucijų“, – kalbėjo Lietuvos banko vadovas.

Pasak V. Vasiliausko, vienas iš realiausių pretendentų sudaryti rimtą konkurenciją skandinaviškiems bankams – Šiaulių bankas: „Kalbant apie Šiaulių banką su jų akcininku Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku, aš matau pakankamai nemenką potencialą. Pagyvensim – pamatysim...“

Lietuvos banko valdybos pirmininkas teigė šalies bankininkystės sektoriuje matantis nišą kredituoti smulkųjį ir vidutinį verslą. Būtent čia konkurencinį pranašumą esą galėtų užsitikrinti mažesni bankai.

„Bet kurios ekonomikos variklis yra smulkus ir vidutinis verslas. Tai Lietuvoj smulkiam ir vidutiniam verslui kartais kredituotis būna pakankamai sunku, nes paprastai didieji bankai koncentruojasi į stambius korporatyvinius klientus ir, sakykim, tie „mažiukai“ jų nelabai domina. O tie mažesni bankai iš tikrųjų ir yra tie, kurie galėtų būti pagalbininkai verslo vystyme. Lygiai taip pat kaip ir tos pačios kredito unijos, aišku, atsakingai veikiančios kredito unijos. Taip kad čia irgi yra tam tikrų neišnaudotų galimybių“, – Žinių radijui sakė V. Vasiliauskas.

Visą pokalbį su V. Vasiliausku galite išgirsti čia.