- Jūsų vadovaujama Vyriausybė sulaukė kritikos iš Prezidentės. Metiniame pranešime ji pasakė, kad užteks kalbėti, reikia pradėti dirbti. Kada pradėsite dirbti?

- Galiu pasakyti, kad pradėjome dirbti nuo pat pirmos dienos, kai susiformavo Vyriausybė ir galiu pasakyti...

- Bet Prezidentė sako, kad dar nepradėjote dirbti.

- Aš manau, kad pasakymas buvo toks, kad vadovė nori, kad problemos būtų kuo greičiau sprendžiamos, kurios, jos matymu, yra.

- Kodėl Jūsų senas kolega Aloyzas Sakalas mano, kad Vyriausybės faktinis vadovas yra D. Grybauskaitė, o ne Jūs?

- Galiu pasakyti, kad tikrai pirmiausia yra supratimas, kad valstybės vadovas yra vienas – šiuo atveju prezidentė. Mes kiekvieną pirmadienį susitinkame...

- Kiek yra Vyriausybės vadovų?

- Vyriausybės yra irgi vienas ir gana drąsiai galiu pabrėžti, kad elgiuosi savarankiškai. Man neduoda jokių nurodymų, kaip tvarkyti šalį ūkyje, finansuose. Mes pasikeičiame kartais nuomone, nes ir ji (prezidentė – DELFI) yra buvusi finansų ministrė, ir aš buvau kažkada finansų ministras. Šitoj srity gal yra noras tiesiog pastatyt vienas prieš kitą.

- Supriešinti?

- Jūs teisingai pasakėte, supriešinti, kad įtampa vyrautų.

- Ar Jūs žinote, kad už nugaros yra juokiamasi, kad premjeras ryte turi vieną nuomonę, vakare jau kitą. Ir daug kartų esate pagautas, kad kaitaliojate nuomones.

- Gal yra kita problema: kai kada tu pasakai savo matymą ir nepaaiškinus sklandžiai, išsamiai, bet aš visada pagalvoju – negi tu nesupranti iš dviejų sakinių, ką aš norėjau pasakyti. Ir aš pats būnu tam tikrame šoke, kai pamatau, kad „ryte pasakė tą, po pietų kitą, vakare dar kitą“. Tai yra melas.

- Galbūt Prezidentės kritika Jūsų atžvilgiu ir yra paremta darbo grupėmis, nes darbo grupės Jums atneša medžiagą, bet iš jų jokios naudos.

- Ne, Jūs įsivaizduojate, kaip galima paruošti įstatymo projektą...

- Gerai, pavyzdžiui, dėl mokesčių reformos. Mokesčių reforma paruošta ir užšaldyta neaišku kuriems laikams.

- Deja, klystate.

- Darbo grupė atnešė gerą projektą ir tai neįgyvendinama.

- Jūs pastebėjote, ką darbo grupė paruošė? Aš darbo grupei esu labai dėkingas, kad vieną kartą Lietuvoje mes supratome, kad reikalinga žinoti, kokia padėtis finansų šalyje, viešųjų finansų padėtis. Ir jie padarė analizę. Ir šitie projektai, kurie yra paruošti, 80 proc. jų pasiūlymų yra įtraukta. Jau šiandien Vyriausybė pritarė, projektai jau pasiekė Seimą. Pažiūrėkime, ką mes pamatėme...

- Pamatėte vieną pagrindinių dalykų, kad Lietuvoje nebus progresinių mokesčių.

- Ne dėl to. Šiuo metu mes progresinių mokesčius galėtume įvest su viena sąlyga, ir ekspertai su tuo sutinka, jeigu mes įvestume visuotinį nekilnojamo turto mokestį.

- Ar visos šitos informacijos Jūs nežinojote iki tapdamas premjeru ir žadėdamas progresinius mokesčius?

- Aš nepasakiau, kad nebus, bet ne šiandien. Lietuvoje progresiniai mokesčiai... aš šiandien negaliu jų užtvirtinti. Tai priklausys nuo valstybės finansinių galimybių.

- Bet Jūs ne taip kalbėjote per rinkimų kampaniją.

- Todėl, kad analizės, išsamios, mes tikrai neturėjome.

- Prezidentė pasakė, kad referendumas dėl naujos atominės elektrinės buvo farsas.

- Aš gerbiu žmones, kurie dalyvavo referendume. Ir galiu pasakyti, kad farsas buvo buvusios Vyriausybės, kalbant apie atominę elektrinę. Tai buvo tam tikras politinis argumentas, kuriuo būtų galima pasiteisinti, kad kažką padarė.

- Labai daug diskusijų dėl atominės elektrinės. Tai kokia yra pozicija?

- Pozicija mano yra tokia: prašau, mes leidžiam, nors ir rytoj statyt. Ateikite su investicijoms. Pasiskaičiuokite, kad jums ta statyba apsimoka ir jūs pardavinėsite rinkoje savo elektrą.

- Kitaip pasakius, Jūs užkraunate visą atsakomybę ant privatininkų pečių.

- O kodėl Butkevičius turi užkrauti atsakomybę ant Lietuvos žmonių pečių?

- Pirminė idėja buvo visai kitokia – kad valstybė dalyvauja šiame projekte. Tai dabar valstybė nebedalyvauja?

- Valstybė dalyvauja, dalyvaus, bet turi būti komerciškai pagrįsta, nes mes integruojamės į Europos energetikos sistemą 2015 m...

- Tokiu atveju, jeigu Jūs sakote, kad mes leidžiame statyti atominę elektrinę, Jūs nebekreipiate dėmesio į referendumo rezultatus.

- Bet žmonės pasakė, kad nenori elektrinės, nes jiems nebuvo paaiškinta, kokia bus kaina elektros, ar nebus papildomi kaštai.

- Tai Jūs sutinkate su teiginiu, kad referendumas buvo farsas?

- Ne, nesutinku.

- Bet Jūs neatsižvelgiate į šitą referendumą.

- Mes atsižvelgiame, mes dabar dirbame.

- Bet atsižvelgiant reikia pasakyti – ne, atominės elektrinės nebus.

- Mes nepasakėme, kad Lietuvoje atominės elektrinės nebus. Mes pasakėme, kad šitam projektui nepritariame.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (464)