„Reikia pasakyti, kad Vilniaus miesto savivaldybėje finansinė padėtis yra labai bloga, bendri finansiniai įsipareigojimai lyginant su jų biudžeto planuojamomis pajamomis siekia 208 proc., o paskolos sudaro 118 proc. Tai rodo, kad Vilniaus miesto savivaldybė finansiškai yra nemoki“, - teigė A. Butkevičius.

Premjeras antradienį susitiko su Vilniaus miesto vadovais, tarp jų ir miesto meru Artūru Zuoku. Po susitikimo meras pranešė su ministru pirmininku sutaręs, kad kitąmet Vilniui tenkanti mieste surenkamo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalis didės nuo 42 proc. iki 50 proc.

A. Butkevičius sako, kad tai tik viena priemonė pagerinti sostinės finansinę būklę. Pasak jo, Vilniaus miestui bus suteikta trumpalaikė paskolą iš Finansų ministerijos. Ši paskola galės būti naudojama įsiskolinimų dengimui už darbo užmokestį bei kitų finansinių įsipareigojimų dengimui, tačiau už šiuos pinigus miestas negalės pradėti jokių naujų projektų.

„Ateities projektai turi būti finansuojami iš planinių įplaukų“, - sakė A. Butkevičius.

Vilniui tenkanti GPM dalis, anot A. Butkevičiaus, didės 8 proc. nuo kitų metų ir esą tai neturėtų sukelti didelių sunkumų valstybės biudžetui. Tačiau papildomos lėšos, kurių gaus Vilnius, irgi turės būti naudojamos taip, kaip nurodo Vyriausybė – viskas eis skoloms apmokėti, o ne naujiems grandioziniams projektams finansuoti.

„Galiu pasakyti, kad ir tas vadinamas GPM tarifo atskaitymų didinimas į Vilniaus miesto savivaldybės biudžetą, tai yra pats prieaugis, bus nukreiptas finansinių įsipareigojimų dengimui, bet jokiu būdu ne kažkokiems projektams finansuoti. Nes kitokiu būdu nebus galima susitarti su komerciniais bankais, kad jie finansuotų Vilniaus miesto savivaldybę“, - aiškino premjeras.

Jeigu Vilniaus valdžia šio susitarimo nesilaikys, A. Butkevičius grasina priimti Vyriausybės nutarimą, kuriame būtų aprašyta, kaip turi būti naudojamos savivaldybės biudžeto lėšos.

„Paprastai pasakius seka bus tokia: pirmiausia lėšos turi būti skiriamos darbo užmokesčiui, po to – mokesčiams susimokėti nuo priskaičiuoto darbo užmokesčio, o kita dalis nukreipiama finansinių įsipareigojimų dengimui“, - aiškino politikas.

A. Butkevičius sako, kad Vilnius pralošė ir skirstant lėšas iš Kelių priežiūros ir plėtros programos.

„Buvo pastebėta, kad skirstat lėšas iš Kelių priežiūros ir plėtros programos nebuvo atidžiai laikomasi transporto intensyvumo analizės lyginant su kitomis savivaldybėmis ir santykinai iš Kelių priežiūros ir plėtros programos buvo skiriamas mažesnis finansavimas“, - aiškino A. Butkevičius.

Klausiamas, ar ne laikas pagalvoti apie tiesioginio valdymo įvedimą Vilniaus mieste, premjeras juokaudamas sakė, kad šis klausimas nukeltas į ateitį: esą apie tai bus galima kalbėti tuomet, jei miesto valdžia nesilaikys susitarimų su ministrų kabinetu.

Pats miesto meras A. Zuokas teigia, kad šiuo metu savivaldybės skola siekia 1,1 mlrd. litų.

Šiais metais Vilniaus miestui tenkanti čia surenkamo GPM dalis padidinta nuo 40 iki 42 procentų. Miestas skaičiuoja, kad jam lieka tik apie 366 mln. litų GPM, nors mieste planuojama surinkti 40 proc. visoje šalyje sumokamo gyventojų pajamų mokesčio – apie 1,52 mlrd. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (485)