Penktadienį Baltarusijos prezidentas pažymėjo, jog visi Baltarusijos valdžios pareigūnai turi galvoti ne kaip parduoti „Belaruskalij“, o „sukti galvas, kaip parduoti kalio trąšas“, cituoja „RIA Novosti“.

„Klausia – kodėl jis neparduoda „Belaruskalij“? Ir idiotui aišku, kodėl – bendrovės kaina smukusi: negi imsiu dabar ir parduosiu?“, - lankydamasis Minske esančioje motociklų ir dviračių gamykloje „Motovelo“ itin emocingai kalbėjo Baltarusijos prezidentas.

Priminsime, jog prieš dvejus metus pačiu brangiausiu Baltarusijos priemonės objektu domėjosi Suleimanas Kerimovas, kuriam priklauso „Uralkalij“, tačiau jis buvo pasirengęs įsigyti tik kontrolinį akcijų paketą, o pačią „Belaruskalij“ gamyklą vertino tik 15 mlrd. dolerių (39 mlrd. Lt). A. Lukašenka tvirtina, jog kalio trąšų gamintojas vertas ne mažiau 30 mlrd. dolerių (beveik 79 mlrd. Lt) ir privatizuoti jis nusiteikęs tik nedidelę dalį akcijų.

Dabar, po „Belaruskalij“ ir „Uralkalij“ konflikto (Rusijos bendrovės generalinis direktorius Vladislavas Baumgertneris Baltarusijoje buvo sulaikytas, o S. Kerimovui, spėjusiam tapti ir Rusijos Federacijos Tarybos nariu, iškelta byla dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi), A. Lukašenka įgaliojo valdžios pareigūnus užsiimti prekyba kalio trąšomis – ir ne bet kaip, o pasitelkus užsienyje dirbančius diplomatus.

„Svarbiausia jums skirta užduotis – prekiauti. Kur problema? 50-yje pasaulio šalių, jeigu ne daugiau, turime diplomatinių atstovybių. Imkite ir prekiaukite kalio trąšomis – ką šiandien, tiesą sakant, ir pradėjome daryti“, - pareiškė Baltarusijos prezidentas.

„Pasitempti turi visi. Šiandien visi užsienio reikalų ministro pavaduotojai pradeda važinėti po užsienio šalis ir už rankos kartu vedasi Baltarusijos kalio trąšų gamintojo atstovus – bus pasirašyti susitarimai ir užbaigta šita krizė“, - pažadėjo A. Lukašenka.

Prieš dieną Minske pasklido žinia apie „naujos Baltarusijos kalio kompanijos“ – bendrovės, užsiimsiančios kalio produktų eksportu, kurios pavadinimas identiškas „Beloruskalij“ ir „Uralkalij“ turėtos bendros įmonės pavadinimui (Baltarusijos kalio kompanija) – įkūrimą. Nors pavadinimas ir lieka toks pat, bendrovė bus įregistruoja kaip naujas teisinis darinys. Naujoji Baltarusijos kalio kompanija bus atsakinga už visų Baltarusijoje gaminamų kalio trąšų eksportą.

Tokie pokyčiai, kaip teigia Baltarusijos prezidento spaudos tarnyba, leis „išsaugoti pasaulio rinkai gerai pažįstamą prekės ženklą, sutaupyti laiko ir lėšų, organizuojant nuosavo prekiautojo gaminiais darbą, ir naudotis praeities įdirbio rezultatais“, - teigiama spaudos tarnybos pranešime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)