Šeštadienį vykusios eitynės pritraukė maždaug du tūkstančius žmonių neskaičiuojant gausių policijos pajėgų.

Keturias kavines Gedimino prospekte valdančios bendrovės „Coffee Inn“ bendraturtis ir komunikacijos vadovas Nidas Kiuberis DELFI sakė, kad praėjusį šeštadienį kavinių apyvarta buvo kiek didesnė nei įprastai.

„Mums bet koks didesnis žmonių srautas Gedimino prospekte arba renginys yra tik į naudą. Žvelgiant detaliau, kaip sekėsi kiekvienai kavinei, tai buvo įvairiai. Pavyzdžiui, Gedimino prospekto pradžioje, kur buvo ribojamas srautas, tai ten buvo blogiau, o kitose – geriau. Bendras rezultatas buvo geresnis nei praėjusį šeštadienį“, – komentavo jis.

Taip pat pašnekovas neatmeta ir oro įtakos – šeštadienį švietė saulė.

Nidas Kiuberis
N. Kiuberis mano, kad policija prospekte ėmėsi netgi per griežtų saugumo priemonių.

„Policija mūsų merginoms davė nurodymą daug kur susinešti į vidų kėdes. Mano manymu, tai buvo per daug, mes šito sprendimo nesuprantame. Manau, kad viskas būtų buvę dar geriau“, – sakė jis.

Restoranus „Carskoje selo“, „Charlie pizza“, „Katpėdėlė“ ir „La Crepe“ valdančios bendrovės „Vičiūnų restoranų grupė“ generalinis direktorius Gediminas Balnis DELFI taip pat sakė, kad jiems šios eitynės buvo tik į naudą.

Gedimino prospekto viduryje įsikūrusi blyninė „La Crepe“ klientus taip pat viliojo labiau nei įprastai.

„Šis savaitgalis buvo apskritai geras. Tam įtaką darė ir eitynės, nes jos buvo taikios, be konfliktų, policija gerai dirbo ir viskas praėjo labai sklandžiai. Taip pat dar vienas veiksnys – „Depeche Mode“ koncertas“, – komentavo jis.

Pasak pašnekovo, policija neprašė iš lauko terasos sunešti staliukų ir kėdžių. „Matote, mūsų kavinė yra tarsi ant pakylos, todėl neprireikė“, – sakė G. Balnis.

Vilniečių negąsdino ir galimas konfliktas tarp eitynių dalyvių ir jų priešininkų. Priešingai – šis renginys dar labiau masino klientus.

„Buvo žmonių, kurie specialiai rezervavosi staliukus pažiūrėti, kaip viskas vyksta. Eitynės taikiai vyko, nebuvo jokių incidentų, buvo tik prigąsdinta. Bet, pasirodo, kad mūsų klientams tai buvo įdomu“, – teigė pašnekovas.

Apyvarta didėjo 80 proc.

Greito maisto restorano „McDonald‘s“ vykdomasis direktorius Baltijos šalyse Tomaszas Nawrockis DELFI sakė, kad praėjusį šeštadienį lankytojų buvo kur kas daugiau nei įprastai.

„Kaip įprasta, viešų renginių ir švenčių metu, sulaukėme daugiau lankytojų, be to, įtakos praėjusio savaitgalio pardavimams turėjo ir tą dieną vykęs „Depeche Mode“ koncertas, kurio stebėti rinkosi ne tik lietuviai, bet ir svečiai iš užsienio“, – komentare tvirtina jis.

Bendrovės pateikiamais duomenimis, lyginant su ta pačia diena 2012 metais, praėjusį šeštadienį restorano pardavimai paaugo 80 proc.

Jo teigimu, vykusios eitynės įtakos klientų aptarnavimui neturėjo – šio restorano maisto buvo galima nusipirkti tiek viduje, tiek iš lauko.

DELFI primena, kad eitynėse kartu su minia žygiavo trys Lietuvos parlamentarės Marija Aušrinė Pavilionienė, Giedrė Purvaneskienė ir Dalia Kuodytė, žmogaus teisių gynėjas pirmojo atviro homoseksualaus JAV politiko Harvey Milko sūnėnas, H. Milko fondo prezidentas Stuartas Milkas, Liberalų sąjūdžio atstovai, žmogaus teisių aktyvistė Margarita Jankauskaitė, „Vaikų linijos“ vadovas psichlogas Robertas Povilaitis, „Jaunimo linijos“ vadovas, psichologas Paulius Skruibis, režisierė Giedrė Beinoriūtė.

Į eitynes taip pat atėjo teisę homoseksualams žygiuoti Gedimino pr. iškovojęs advokatas Vytautas Mizaras, Lietuvos žydų bendruomenė pirmininkė Faina Kukliansky, Ispanijos, Nyderlandų, Švedijos ambasadoriai, kitų ambasadų atstovai, Europos Parlamento nariai, tarptautinių žmogaus teises ginančių organizacijų atstovai.

Eitynių dalyvius nuo protestuotojų minios saugojo didelės policijos pajėgos. Į pagalbą pasitelkta raitoji policija, mobilios kuopos būriai ir net ugniagesiai. Eitynių metu sulaikyti 28 asmenys. Policija buvo sulaikiusi ir parlamentarą Petrą Gražulį, ir buvusį Kauno merą Vytautą Šustauską.

P. Gražuliui už pasipriešinimą policijos pareigūnams gresia administracinė atsakomybė. V. Šustauskas sulaikytas už pareigūnų įžeidinėjimą.

Gedimino prospekte ir Lukiškių aikštėje iš viso buvo susirinkę apie 1200 žmonių. Eitynių dalyvių skaičius siekė 400-500.

Kaip vyko eitynės galite pažiūrėti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (533)