Kaip rašo „Lietuvos žinios”, vartojimo prekių ir kasdienių paslaugų kainų kilimas yra viena akivaizdžiausių nacionalinės valiutos atsisakymo pasekmių visose Europos valiutą įsivedusiose ES valstybėse.

Ekonomistas Valdemaras Katkus prognozuoja, kad Lietuvoje įvedus eurą infliacija taip pat kils dėl kainų apvalinimo.

"Kai kurie dalykai nesidalys iš 3,45 (pagal galiojantį kursą 1 euras lygus 3,4528 lito). Natūraliai dažniausiai prekybininkai ir gamybos įmonės prekių kainas apvalina aukštyn. Tokia žmogaus psichologija, ir ji neįveikiama", - konstatavo ekonomistas.

V. Katkus neabejoja, kad bus apvalinami ir atlyginimai - veikiausiai žemyn. Tiesa, jo nuomone, valstybinis ir privatus sektoriai tai darys skirtingai.

Valdemaras Katkus
"Verslas tikrai svarstys, ar pasinaudos apvalinimo žemyn galimybe, ar ne. Tokiu būdu gali atsirasti gana didokos žirklės tarp atlyginimų ir kainų", - sakė jis.

Lietuvos Vyriausybės patvirtintame nacionaliniame euro įvedimo plane deklaruojama, jog bus imtasi visų priemonių, kad būtų išvengta piktnaudžiavimo perskaičiuojant kainas, darbo užmokestį, pensijas, socialines išmokas eurais. Tačiau visos numatomos priemonės tėra rekomendacinio pobūdžio.

V. Katkaus įsitikinimu, visos šios priemonės neduos vaisių.

"Piktnaudžiavimo perskaičiuojant kainas, manau, išvengti neįmanoma. Laisvojoje rinkoje privačios įmonės pačios nustato kainas. Vyriausybė gali kalbėti ką nori, bet drausmės perskaičiuojant kainas nebuvo net įvedant eurą tokioje drausmingoje šalyje kaip Vokietija", - sakė ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)