Į rankas paėmus banko mokėjimo kortelę, jos turėtojas Ąžuolas pavirsta Azuolu, Ūnė – Une, Šarūnas – Sarunu, Žydrūnas – Zydrunu. Pirmoji mokėjimo kortelė Lietuvoje buvo išduota dar 1993 m., tačiau iki šiol bankų klientai negali pasirinkti, kokia abėcėle būtų užrašytas jų vardas ar pavardė. DELFI žiniomis, šiuo metu šalyje tėra vienas komercinis bankas, kuris mokėjimo kortelėje gali įspausti raides su nosinėmis raidėmis ar raidėmis su varnelėmis.

Kalbos komisija: vardas turėtų būti rašomas valstybine kalba

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Daiva Vaišnienė DELFI teigė, kad problema dėl vardų ir pavardžių rašymo ant mokėjimo kortelių komisijai yra žinoma.

„Problema komisijoje buvo nagrinėta šių metų pradžioje. Valstybinė kalbos inspekcija buvo įpareigota patikrinti, kaip bankai išduoda korteles, kuriose įrašomos lietuviškos pavardės“, - teigė pašnekovė.

Daiva Vaišnienė
Pasak jos, komisija laikosi nuomonės, kad kortelėse banko kliento vardas ir pavardė visgi turėtų būti rašomi valstybine kalba, nors bankai ir teigia, kad mokėjimo kortelė nėra tapatybę patvirtinantis dokumentas.

„Galima tikėtis, kad užsienyje pateikus tokią mokėjimo kortelę ir asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, problemų nekils, jei tuose dokumentuose vardas ir pavardė sutaps“, - sakė komisijos pirmininkė.

Paklausta, ar lietuviškų rašmenų nenaudojimas mokėjimo kortelėse gali daryti įtaką lietuvių kalbai, atsakė: „Kalbai, kaip sistemai, tai įtakos turbūt neturi, bet mano, kaip asmens, pavardė ir vardas yra nuosavybė. Jie turėtų, bent Lietuvos respublikoje, vartojami taip, kaip turi būti. Tai yra ir kalbos kultūros dalykas, asmens tapatumo žymens pripažinimas“.

Jei vienas gali, gali visi

Lietuvių kalbą prižiūrinčioms institucijoms išnagrinėjus problemą dėl lietuviškų vardų ir pavardžių ant mokėjimo kortelių, apie situaciją buvo informuoti tiek komerciniai bankai, tiek Lietuvos bankas.

Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Donatas Smalinskas teigė, kad lietuviškų pavardžių ir vardų ant kortelių gyventojai turėtų reikalauti ir to galima pasiekti – jau yra vienas komercinis bankas, kuris tai siūlo.

„Visi kiti bankai kol kas ieško galimybių, bet jiems nesiseka. Bankai teigia, kad tokių galimybių neturi“, - tikino pašnekovas.

D. Smalinskas teigė, kad visgi dėl tikslių lietuviškų vardų ir pavardžių bankams reikėtų pasistengti: „Vardas ir pavardė – žmogaus identifikavimo ženklas ir jis yra toks, koks nurodomas pagrindiniuose dokumentuose, o jų (bankų - DELFI) techninės galimybės yra kitas dalykas. Yra daugybė pasaulio šalių, kur yra diakritiniai ženklai ir juos naudoja ir ant banko kortelių“, - teigė Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas.

Bankai: ant tarptautinių kortelių reikia naudoti lotyniškus rašmenis

Monika Rimkūnaitė – Bložė
Nors lietuvių kalbos sargai teigia, kad bankai galėtų suteikti klientams galimybę ant mokėjimo kortelių matyti savo tikruosius vardus ir pavardes, komercinių bankų atstovai sako, kad įspausti vardus ir pavardes tik lotyniškais rašmenimis verčia tarptautinių mokėjimo kortelių reikalavimai.

„Tarptautines „Visa“ ir „MasterCard“ korteles išduodame pagal „Visa Europe“ ir „MasterCard International“ reikalavimus. Vienas kurių yra toks, kad vardas ir pavardė kortelėje būtų spausdinami naudojant lotyniškus rašmenis (Modern English alphabet)“, - komentavo SEB banko Mokėjimo kortelių departamento direktorė Monika Rimkūnaitė-Bložė.

„Kadangi tai – tarptautinės kortelės, tai vardas, pavardė ir kita informacija kortelės priekinėje pusėje personalizuojama be lietuviškų ženklų“, - teigė banko atstovė.

Pasak banko atstovės, toks vardų ir pavardžių užrašymas padeda išvengti galimų identifikavimo problemų atsiskaitant kortele užsienyje.

„Mokėjimo kortelės gali būti išduodamos ir ne Lietuvos piliečiams, turintiems leidimą gyventi ir dirbti Lietuvoje. Tokiu atveju kliento vardas ir pavardė personalizuojama tuo pačiu principu, kaip ir kitiems klientams išduodamose kortelėse“, - sakė M. Rimkūnaitė-Bložė.

„Swedbank“ Kasdieninės bankininkystės ir investavimo departamento direktorius Ramūnas Strauka taip pat patikino, kad bankų klientų vardai ir pavardės ant kortelių atsiranda be lietuviškų rašmenų dėl klientų patogumo.

„Mokėjimo kortelių operatoriai „Visa“ ir „MasterCard“ apibrėžia, jog kortelės luste ir magnetinėje juostelėje duomenų įrašymui turi būti naudojami lotyniški rašmenys. Todėl jeigu ant kortelės plastiko bus naudojami lietuviški rašmenys, o lusto ir magnetinės kortelės duomenys bus lotynų kalba, neatmetame galimybės, jog tokios mokėjimo kortelės naudotojui gali kilti nesusipratimų, pavyzdžiui, atsiskaitant kortele užsienio šalyse“, - teigė jis.

Tačiau banko atstovas paminėjo, kad kredito įstaiga yra užsakiusi IT pakeitimus, kurie ateityje leis klientams išduoti mokėjimo korteles ir su visomis lietuviškomis raidėmis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)