Regioninio Dumpių sąvartyno statyba, startavusi 2006-ųjų kovą, kainavo 11,6 mln. litų. Jis užima 21,3 ha plotą. Sąvartyno talpa - 2 mln. tonų atliekų. Planuojama, kad jis veiks apie 20 metų.

Paskaičiuota, jog kasmet čia bus atvežama apie 160 tūkst. tonų atliekų. Pradiniame etape bus naudojama 10 ha sąvartyno teritorijos, kurioje yra šiuo metu yra pilnai įrengtos 4 sekcijos. Jų gylis - 4,5 metro, o dugnas išklotas nepralaidžia kelių sluoksnių apsaugine danga su įrengtomis drenažo - filtrato surinkimo linijomis. Atvežamos atliekos bus suspaudžiamos ir užpilamos grunto sluoksniu, o susikaupęs filtratas surenkamas iš sekcijų siurblių pagalba ir išvalomas.

Atliekas į Dumpių sąvartyną planuojama pradėti vežti 2008 metų pavasarį. Iki tol bus atliekami organizaciniai, parengiamieji darbai: mokomi darbuotojai, išbandomi įrenginiai bei technika. Kartu su naujuoju sąvartynu ims funkcionuoti ir iš esmės pertvarkyta buitinių atliekų tvarkymo sistema visame Klaipėdos regione, kurios pagrindinis principas "teršėjas moka" bus įgyvendintas per vietinę rinkliavą iš gyventojų ir įmonių.

2009 m. Dumpių regioninis sąvartynas liks vienintelis Klaipėdos apskrityje, į kurį bus galima vežti buitines atliekas.

Dumpių regioninį sąvartyną pastatė UAB “Hidrostatyba”, o jį administruos visų septynių Klaipėdos apskrities savivaldybių įsteigta UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją