Vidutinis apskaičiuotas mėnesio darbo užmokestis Lietuvoje pernai buvo ne tik mažiausias Baltijos šalyse, bet ir lėčiausiai augo.

Dienraščio kalbintas SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda teigia, kad Latvijos ir Estijos ekonomika augo dėl vidaus rinkos, o Lietuvos - daugiausia dėl eksporto.

„Tai reiškia, kad Lietuvos ekonomika buvo priversta laikytis griežto atlyginimų režimo, nes tai diktavo tarptautinė rinka, kurioje mūsų prekės konkuravo. Šitas spaudimas atsiliepė ir atlyginimų augimui. Dėl to daugelis įmonių savo konkurencingumą palaikė karpydamos veiklos sąnaudas ir prilaikydamos atlyginimų augimą", - tvirtino ekonomistas.

"Swedbank" vyriausiajam ekonomistui N.Mačiuliui nelengvai sekasi rasti atsakymą, kodėl trijose Baltijos šalyse yra tokia atlyginimų disproporcija, ir lietuviai atrodo prasčiausiai. "Tyrimai rodo, kad Lietuvoje privačiame sektoriuje, labai didelė dalis darbuotojų gauna neoficialų priedą vokeliais. Dėl to oficiali statistika "mato", kad Lietuvoje atlyginimai daug mažesni negu Estijoje ir šiek tiek menkesni negu Latvijoje", - svarstė ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)