Anglijoje dirbantis konsultantas Martynas Mikelėnas pastebi, kad Lietuvoje pradėjus veikti fizinių asmenų bankroto įstatymui, lietuviai pradeda vis labiau domėtis bankroto galimybėmis ir kitose ES šalyse.

Pašnekovas teigia, kad fizinio asmens bankroto Anglijoje siekiančius asmenis galima suskirstyti į dvi grupes. Vieni – lietuviai, gyvenantys Lietuvoje ir pasiryžę persikelti į Angliją bei ten bankrutuoti. Kiti – jau Anglijoje gyvenantys lietuviai. Beveik visi klientai su savimi atsineša ir nemažą skolų kraitį iš Lietuvos.

„Europos Sąjungoje galioja laisvas bankroto judėjimas. Jei aš gyvenu Anglijoje, bet man skolos Lietuvoje, tai, jei bankrutuojama Anglijoje, skolos įtraukiamos į bankroto bylą Anglijoje“, - aiškino M. Mikelėnas.

Į reikalingas išlaidas įskaičiuoja ir atostogas

Priežastis, kodėl lietuviams tenka kreiptis dėl fizinio asmens bankroto konsultantas skirsto į tris kategorijas. Pirmoji – asmenys, kurie nemokiais tampa dėl būsto paskolos arba likučio po būsto pardavimo. Antroji – gyventojai, kurie su būsto paskola turi pasiėmę ir vartojamųjų paskolų. Trečioji kategorija – laiduotojai.

„Jei žmogus ateina su kelių milijonų litų skolomis, tai galima iškart spėti, kad jos kilusios dėl laidavimo. Iki 2009 m. laidavimas buvo labai populiarus produktas. Įmonės buvo linkusios daug skolintis ir bankai norėjo užsitikrinti, kad įmonių direktoriai ar akcininkai dalyvautų procedūroje“, - pasakojo pašnekovas.

Martynas Mikelėnas
Anglijoje ir Velse bankroto procedūrai skiriamas maksimalus laikas 12 mėnesių. Tuo metu Lietuvoje ši procedūra gali užtrukti iki penkerių metų.

M. Mikelėno teigimu, fizinio asmens bankrotas Anglijoje kainuoja apie 15 tūkst. Lt ir užtrunka metus.

Fizinio asmens bankroto procedūros metu gyventojui gali būti pritaikyti privalomieji atskaitymai nuo pajamų.

„Jie taikomi tuo atveju, jei asmuo turi laisvų disponuojamų pajamų mėnesio gale. Tomis pajamomis laikoma suma, atskaičius asmens išlaidas, į kurias įskaičiuojamas maitinimas, būsto ir net atostogų išlaidos – iki 500 svarų (2000 Lt) per metus“, - tvirtino M. Mikelėnas.

Gali tikrint ir „Facebook“

Vis dėlto bankroto Anglijoje tikėtis gali ne kiekvienas lietuvis, įklimpęs į skolas gimtinėje. Bandyti bankrutuoti Didžiojoje Britanijoje gali tas gyventojas, kuris šalyje pragyveno daugiau nei pusę metų. Jis turi turėti pajamų šalyje, dirbti.

„Kreipusis į teismą, prašoma įrodyti apie asmens gyvenimą ir ekonominius interesus per paskutinius šešis mėnesius šalyje. Jei žmogus galvoja, kad užsislėpęs Lietuvoje pabėgs nuo kreditorių bankrutuodami Anglijoje, taip nebus“, - teigė pašnekovas.

Sunkumų gali kilti ir nelegaliai svečioje šalyje dirbantiems lietuviams: „Jei žmogus oficialiai uždirba 300 svarų (apie 1200 Lt) per mėnesį, tai teismui kils klausimų, kaip išvis žmogus gali Anglijoje už tiek išgyventi“.

Pasak M. Mikelėno, Anglijos teismai akylai tikrina visus fizinio asmens bankroto siekiančius asmenis.

„Gali net „Facebook“ nuotraukas tikrinti – iš kur keliamos nuotraukos“, - įžvelgė pašnekovas.

Anglijoje bankrutuojančiam asmeniui taip pat taikomi tam tikri ribojimai – procedūros metu jis negali skolintis daugiau nei 500 svarų (2000 Lt), neinformavęs kreditorių apie bankroto procesą, negali būti direktoriumi, steigti įmonės, nebent teismas tai leidžia.

Pagrindinė pasekmė – asmuo įrašomas į bankrutavusių žmonių registrą ir iš jo išbraukiamas tik po penkerių metų. Fizinio asmens bankrotas taip pat kerta per asmens kredito reitingą, kuris turi įtakos paskolų, sutarčių su įmonėmis sudarymui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)