Klaipėdoje jau beveik mėnesį galioja tvarka, jog socialines išmokas ir vienkartines kompensacijas įsiskolinimams už komunalinius patarnavimus padengti gaunantys varguoliai privalo atidirbti už suteiktą paramą.

Uostamiestyje 23 organizacijos pareiškė norą gauti nemokamos darbo jėgos – darbuotojų pageidavo švietimo, socialinės įstaigos bei daugiabučių namų administratoriai.

Tačiau kol kas specialiai sukurtoje informacinėje sistemoje tik trys namų valdos užregistravo darbuotojų poreikį.

„Kol kas atlikti visuomenei naudingą veiklą nukreipėme tik 20 asmenų. Norinčiųjų yra daugiau, nes jie supranta prievolę dirbti už gaunamą pašalpą, tačiau žmonių nėra kur siųsti. Matyt, darbuotojų poreikis padidės, kai prasidės pavasaris, įstaigos norės, kad jų aplinka būtų sutvarkyta“, – svarstė Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė.

Per tris savaites, kai galioja tvarka, jog socialinių išmokų gavėjai turi nemokamai pasitarnauti visuomenei, ėmė aiškėti, jog ne visiems bėdžiams reikia paramos.

Trys žmonės atsisakė dirbti ir dėl to pašalpos jiems nebebus mokamos.

„Matyt, jie turi kitų užsiėmimų, jei negali užsiimti visuomenei naudinga veikla“, – A.Liesytė spėjo, jog tokie paramos gavėjai gali turėti nelegalius darbus.

Keli socialinių išmokų gavėjai pas darbdavius atėjo neblaivūs, todėl jiems buvo kilusi grėsmė netekti pašalpų. Tačiau jie dievagojosi, kad tai nepasikartos ir kitą dieną paskirtame darbe pasirodė blaivūs, todėl išmokų mokėjimas jiems nebus nutrauktas.

Visuomenei naudingai veiklai atlikti pasitelkiami darbingo amžiaus nedirbantys asmenys, kurie šiek tiek didesnę nei 300 litų socialinę išmoką gauna ilgiau nei 6 mėnesius arba tie klaipėdiečiai, kuriems skiriama vienkartinė pašalpa skoloms už komunalinius patarnavimus sumokėti.

Žmogus, kuriam privalu atidirbti už pašalpas, turi kreiptis į savivaldybę ir jis bus siunčiamas pasidarbuoti. Numatoma, kad per mėnesį visuomenei naudinga veikla negali viršyti 40 valandų.

Nors Klaipėdoje socialines išmokas per mėnesį gauna apie 6 tūkst. asmenų, skaičiuojama, kad visuomenei naudingas darbas gali būti privalomas maždaug 300 bėdžių.

Kitiems atidirbti už pašalpas nereikės, nes jie yra arba pensininkai, arba nėščios moterys, arba neįgalieji, arba augina ikimokyklinio amžiaus vaikus, arba dėl kitų pateisinamų priežasčių negali dalyvauti visuomenei naudingoje veikloje.