„Arvi“ dar gegužės 3 dieną atsiuntė raštą Ūkio ministerijai, kuriame, be kita ko, siūlė ministrei skristi arba žemesne nei reguliaraus skrydžio kaina, arba neatlygintinai. „Arvi“ vadovai sako, jog ministerijos delegacijai siūlė skristi reguliaraus skrydžio kaina.

„Bendrovės „Arvi“ rašte rašoma, kad skrydžio finansiniai kaštai planuojami žemesni nei reisinio lėktuvo arba siūloma galimybė pasirinkti kelionę neatlygintinai. Ūkio ministerija įvertino, kad negali pasinaudoti bendrovės pasiūlymu skristi nemokamai, nes gali kilti interesų konfliktas. Todėl buvo nuspręsta neskristi neatlygintinai ir sumokėti už skrydį“, – rašoma Ūkio ministerijos penktadienį BNS pateiktame atsakyme.

Tuo metu pati ministrė B.Vėsaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius, aiškindami skrydžio aplinkybes, kaskart pabrėžia, kad bilietus pirko bendrovė „Westekspress“. Be to, ministrė teigia tik paskutinę akimirką – jau sėsdama į lėktuvą – sužinojusi, kad skrenda „Arvi“ užsakytu lėktuvu.

„Aš tikrai nemanau, kad ministerijos nupirktas bilietas – užsakymas buvo galbūt net prieš mėnesį laiko – yra kažkoks viešųjų ir privačių interesų pažeidimas“, – ketvirtadienį grįžusi iš Kazachstano žurnalistams pasakojo B.Vėsaitė. Ji teigė nežinanti, kas – „Arvi“ ar „Westexpress“ – pateikė pirminį siūlymą skristi užsakytu skrydžiu.

Premjeras A.Butkevičius penktadienį po pokalbio su ministre taip pat nurodė, kad bilietus pirko sutartį su ministerija turinti agentūra, tačiau neužsiminė, kad bendrovei atlikti būtent tokį pirkimą nurodė pati Ūkio ministerija, atsižvelgusi į „Arvi“ pasiūlymą.

„Ūkio ministerija balandžio 26 dieną pateikė užklausimą „Wesstekspress“ dėl galimų skrydžių į Kazachstaną variantų. Pasiūlyti variantai buvo brangūs arba imlūs laikui, todėl buvo paprašyta pateikti kitus skrydžių variantus. Gegužės 3 dieną „Westekspress“ pateikė naujus skrydžių variantus. Taip pat gegužės 3 dieną bendrovės „Arvi“ rašte informuojama, kad ši bendrovė ketina vykti į Kazachstaną ir pasirašyti investicinę sutartį su didžiausiu Kazachstano trąšų gamintoju „Kazfosfat“ ir kad organizuos tiesioginį skrydį“. (...) Ūkio ministerija, gavusi „Arvi“ pasiūlymą, paprašė „Westekspress“ įtraukti „Arvi pasiūlymą“ į patektų pasiūlymų sąrašą“, – penktadienį BNS nurodė ministerija.

Bendrovės „Arvi“ atstovai taip pat neslepia, kad pirminį pasiūlymą skristi jų reisu pasiūlė būtent jie. Verslininkai teigia apie numatomus vizitus į Kazachstaną pirmiausia sužinoję iš premjero A.Butkevičiaus, vėliau nusiuntę raštą Ūkio minsiterijai, kuriame kaip Lietuvos pramonininkų konfederacijos įgalioti atstovai, be kita ko, paprašė būti įtraukti į oficialią delegaciją.

„Lietuvos pramonininkų konfederacijoje balandžio 30 turėjome susitikimą su premjeru. Jis užsiminė, kad bus skrendama į Kazachstaną. Milžiniškas Eurazijos šalių formas, kuriame dalyvauja apie 120 valstybių ir tarpvyriausybinė komisija vyks. Ten visa eilė klausimų bus svarstoma. (...) Tai mes sakom, kad būtų gerai, kad būtų ir ministrė, kad ji liktų ir verslo forume, ne tik tarpvyriausybinėje komisijoje. Tai jis sako,gerai, tie dalykai sprendžiami, susikontaktuokit“, – pokalbį su premjeru BNS komentavo „Arvi“ įmonių grupės viceprezidentas Alfonsas Sigitas Tamošiūnas.

„Kadangi ruošėme tą sutartį tarp „Kazfosafato“ ir mūsų ir dar buvo daug tokių derinimosi klausimų, ir tas skridimo laikas dar daug buvo neaišku, bet ir tam visam dalykui ruošėmės ir manėme, kad nuskridus Kazachstane būtų visai puiku pasirašyt per tą verslo forumą, kadangi ten didelis dėmesys ir užsienio valstybių, ir tame tarpe ir Kazachstano Vyriausybės, ten dalyvavo N.Nazarbajevas (Kazachstano prezidentas – BNS), visa eilė ministrų. Tas dėmesys yra labai reikalingas. Ir mes labai norėjome, kad būtų ir ministrė ir mūsų mintis buvo, kad kaip padaryti, kad jinai neišskristų anksčiau“, – BNS penktadienį aiškino A.S.Tamošiūnas.

Pasak jo, gegužės 3 dieną Ūkio ministerijei bendrovė nusiuntė raštą, kuriame, be kita ko, pasiūlė ministrei skristi „Arvi“ užsakytu lėktuvu.

„Mums reikia trūks plyš susitvarkyt su amerikiečiais ir „Kazfosfatu“ tą sutartį, ir mes matėme, kad į tą bendrą reisą netelpam ir nespėsim, ir laiko prasme, tai paėmėm tą lėktuvą, ir matom, kad dviese skrist yra vis tiek prabanga, o jei pasiūlysim visiems likusiems reisinio lėktuvo kainą – tai yra visai protingas dalykas“, – sakė vienas „Arvi“ vadovų.

„Jokio čia nebuvo intereso. (...) Ministrė jei dabar nukentėtų – tai gundėm mes...“, – pridūrė jis.

VTEK trečiadienį gavo premjero Algirdo Butkevičiaus ir Seimo narės Agnės Bilotaitės prašymus ištirti ūkio ministrės elgesį, kai į Kazachstane vykusį verslo forumą ji skrido privačios bendrovės „Arvi“ užsakytu aštuonviečiu verslo klasės lėktuvu.

Ūkio ministerijos teigimu, bilietas ministrei į abi puses kainuos 2700 litų, nors tokios kelionės kaina rinkoje žmogui gali siekti apie 13 tūkst. litų.

„Arvi“ šiuo metu derasi su Ūkio ministerija dėl Marijampolės laisvosios ekonominės zonos (LEZ) valdymo sutarties. Ar pradėti tyrimą, bus sprendžiama komisijos posėdyje gegužės 28 dieną.

Opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcija nusprendė inicijuoti interpeliaciją socialdemokratei B.Vėsaitei.

Trauktis ministrę paragino ir socialdemokratų partnerė valdančiojoje koalicijoje – Darbo partija. Apie galimą ministrės pasitraukimą užsiminė ir „tvarkiečiai“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (385)