Pasak „Aurora Energy Research Ltd.“, iki 2030 m. prie elektros perdavimo tinklų prijungtų akumuliatorių bendra galia gali išaugti septynis kartus ir viršyti 50 gigavatų. Jungtinė Karalystė, Italija ir Airija – trys pagrindinės į akumuliatorius investuojančios regiono rinkos. Joms ant kulnų lipa Ispanija ir Graikija.

„Tinklui skirtų akumuliatorių diegimas 2023 m. jau buvo įsibėgėjęs, o dabar diegimo tempas sparčiai didėja“, – sakė Ryanas Alexanderis, antradienį savo ataskaitą paskelbusios „Auroros“ vyriausiasis Europos energijos rinkų tyrėjas.

Europai, siekiančiai užsibrėžtų klimato tikslų, vis plačiau naudojant atsinaujinančią energiją, akumuliatoriai energijos rinkoje atlieka labai svarbų vaidmenį, nes jie geba kaupti elektrą, kai jos yra perteklius, ir atiduoti, kai jos stinga. Pažanga vyksta lėtai, nes daugelis tinklų operatorių neužsakinėja paslaugų, kurias galėtų teikti akumuliatoriai – pavyzdžiui, staigiai įsijungti, kai vėjas nurimsta, – be to, tenka ilgai laukti, kol jie prijungiami prie tinklų.

Akumuliatoriai neveikia visą laiką, kaip įprastos jėgainės, todėl operatoriams reikia sudaryti sutartis su tinklais dėl tokių paslaugų, kaip dažnio ir įtampos subalansavimas. Investicijoms ir plėtrai kritiškai svarbi pagalbinių paslaugų rinka, kurioje akumuliatoriai gali rasti įvairių pajamų srautų.

„Nėra kitos alternatyvios technologijos, kuri gebėtų reaguoti taip greitai, kaip akumuliatoriai, – sakė vienas iš ‚Zenobe Energy Ltd.‘ steigėjų Jamesas Basdenas. – Grynojo nulio be akumuliatorių nepasieksime.“

Kai kurios šalys jau pradeda jais domėtis rimčiau.