„Mums reikia skubėti su euro įvedimu ir tikrai, patikėkite, mes dėl to labai daug nepralošime. Bus ant šito piniginio vieneto ir Lietuvos atributikos, - sakė Z.Balčytis, ramindamas bijančius prarasti identitetą su nacionaline valiuta. - Mums to reikia ir dėl politinių sprendimų, ir dėl ekonominės savo valstybės ateities.“

Pasak jo, kol Lietuva neturės euro, ji neturės stipraus politinio balso Europos Sąjungoje – apie tai kalbėta per Vilniaus knygų mugėje vykusią diskusiją „Apie Litą ir eurą be emocijų“.

„Mums reikia aiškiai suprasti, kad turime neblogą šansą 2014-2015 m. (įsivesti eurą - DELFI) ir mums kaip valstybei būtinai reikalingas bendras politinis sutarimas“, - dėstė Z.Balčytis.

Kiti laikai bus blogesni

I.Šimonytė laikėsi panašios pozicijos: anot jos, tikėtina, kad eurą Lietuva galėtų įsivesti anksčiau nei planuojama.

„Dabar matau visas galimybes atitikti kriterijus kitą pavasarį, dar beveik ir šio pavasario ne visiškai atmesčiau, tiesą sakant, būtų neapdairu atsisakyti ir nepasinaudoti galimybe“, - apie euro įvedimą Lietuvoje sakė I. Šimonytė.

Pasak buvusios finansų ministrės, vėlesnės datos nei 2015-ieji atrodo problemiškos euro įvedimui dėl to, kad gali sparčiau pradėti augti infliacija, o Europos Komisijos paskelbtos infliacijos prognozes kitiems metams atrodo pakankamai optimistiškai.

„Manau, kad laikas, kuris yra dabar yra, yra pats geriausias laikas, paskui visi kiti laikai bus tiktai blogesni, - mano I. Šimonytė. - Ekonominė aplinka yra tokia, kad veikiausiai pinigų pasiūlos spaudimas iš bankų pusės bus labai mažas, taip pat kol kas kol dar „važiuojame“ ant blogo blogo konservatorių biudžeto, tad spaudimas iš viešųjų išlaidų taip pat bus pakankamai mažas, išorės aplinka atrodo pakankamai dėkingai – mėnesio infliacijos tendencijos, kurias dabar matome, aš sakyčiau, atrodo, neblogai.“

Svarbu pasilyginti su kaimynais

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas priminė ne tik ekonominę euro naudą, kai ji taps būtinybe eurą įsivedus Latvijai, o vėliau – ir Lenkijai, tačiau ir politinį pasilyginimo su kitomis valstybėmis įprotį.

„Vien dėl to, kad mes liekame kažkokie kitokie, periferijoje, aš manau, tai pagrindinė priežastis, kodėl mūsų politikai norėtų tai padaryti (įvesti eurą - DELFI) ir kodėl jau įvardijo 2015 m., nes 2014 m. eurą įsivedus latviams mes jau būsime kažkokie kitokie, o mes visgi labiau Baltijos šalių grupei priklausome, nei su Lenkija lygiuojamės“, - sakė jis.

Vyriausybė yra iškėlusi tikslą eurą Lietuvoje įsivesti 2015-aisiais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (464)