Lietuvos vadovės interviu didžiausiam Norvegijos dienraščiui "Aftenposten", kuris penktadienį paskelbtas oficialioje Prezidentės svetainėje, pabrėžiama, kad krizė - mūsų pačių klaida.

"Krizė mums buvo didžiulis šokas. Bendrasis vidaus produktas sumažėjo 15 proc. Tačiau mes neprašėme kitų pagalbos, supratome, kad krizė - mūsų pačių klaida, o atsistoti ant kojų - mūsų pačių darbas. Todėl vykdėme diržų veržimosi politiką, sumažinome atlyginimus, pensinį amžių padidinome iki 65 metų, vykdėme jaunimo programas", - teigė Lietuvos vadovė.

Lietuvos Prezidentė - ekonomistė ir buvusi Europos Komisijos narė, atsakinga už finansinį programavimą ir biudžetą - davė vienintelį patarimą kipriečiams ar graikams.

"Politikai patys turi rodyti pavyzdį. Negalima tikėtis, kad paprastas žmogus supras, ką reiškia krizė, prie kurios juos privedė politikai", - sakė D. Grybauskaitė.

Interviu taip pat rašoma, kad 2009 metais Lietuvoje buvo mažinamas darbo užmokestis ir pensijos. Prezidentės atlyginimas taip pat buvo sumažintas 30 proc., o dauguma lietuvių priėmė griežtas taupymo priemones, nors jos buvo skausmingos.

Dabar, anot interviu, šalyje viskas eina geryn. 2012 metais ekonomika augo 6 proc., šiais metais augimas bus maždaug 3 proc. Teigiama, kad šoko terapija padėjo, dabar reikia skatinti ir didinti vartojimą, tada ir darbo užmokesčiai didės.

Interviu rašoma, kad Lietuva 2015 metais ruošiasi tapti euro zonos nare, nors dar nėra visiškai aišku, ar šalis atitiks visus kriterijus.

Kalbėjo ir apie dujas

Duodama interviu didžiausiam Norvegijos dienraščiui "Aftenposten", Lietuvos vadovė sakė, kad dujas Lietuvai galėtų tiekti Norvegija. Dujų tiekėjais taip pat galėtų tapti Kataras ir JAV.

"Svarbiausia - gera kaina ir nepriklausomybė nuo monopolistų", - pabrėžia prezidentė.

Interviu autorė Kjell Dragnes nurodo, kad Baltijos šalių mentalitetas panašus, daug aukštos kvalifikacijos specialistų jau yra radę kelius į Norvegiją. Lietuvos Prezidentė mielai lankosi Norvegijoje.

"Net gaisro pavojaus signalas, kilęs pilyje per susitikimą su Karaliumi Haraldu, jos neišgąsdino", - rašo žurnalistė.

"Mes tęsėme diskusijas. Esu įsitikinusi, kad Karalius - puikiai apsaugotas", - sakė prezidentė D. Grybauskaitė.

Interviu rašoma, kad 2015 metai bus svarbūs Lietuvos plėtrai - iki tų metų bus nutiestos elektros jungtys į Švediją - šalis taps Šiaurės šalių elektros tinklo dalimi.

"Lietuva statosi suskystintų gamtinių dujų terminalą uostamiestyje Klaipėdoje ir jau yra sudariusi dešimties metų laivo-saugyklos nuomos sutartį su Norvegijos bendrove "Hoegh LNG". Be to, kalbama apie naujos atominės jėgainės, kuri turėtų pakeisti sovietų statytą ir 2009 metais uždarytą Ignalinos elektrinę, statybos planus. Tačiau dėl atominės jėgainės vis dar kyla ginčų, nes patariamajame referendume, kuris buvo surengtas praėjusių metų rudenį, tauta balsavo prieš branduolinę energetiką", - rašo norvegų spauda.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)