„Derybose dėl darbo sąlygų svertas vis labiau krypsta į darbuotojų pusę. Laikai, kai galima būdavo paskelbti darbo pasiūlymą net nenurodant įmonės pavadinimo ir sulaukti kandidatų antplūdžio, jau praeityje. Norint rasti gerą specialistą, darbo vietą reikia aktyviai pardavinėti. Įmonės ieško išskirtinumų – kuo patrauklesnės darbovietės už kitas toje pačioje rinkoje veikiančias, tuo labiau tai pabrėžiama darbo pasiūlymuose“, - tikino „CV Market“ rinkodaros direktorius Baltijos šalims Povilas Kytra.

Įmonės pataikauja IT specialistams

Darbo rinkos specialistas pabrėžė, kad per paskutinius metus daugiausia darbo pasiūlymų buvo paskelbta prekybos, gamybos, logistikos ir informacinių technologijų srityse.

Povilas Kytra
„Labiausiai trūksta techniškųjų profesijų darbuotojų. Išskirtinai sunku surasti gerus programuotojus. Tomis pačiomis kalbomis programuojama tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, todėl jiems darbo galimybės daug didesnės, o darbdaviai rungdamiesi dėl geriausių šios srities specialistų konkuruoja globalioje darbo rinkoje, - kalbėjo P. Kytra. - Priešingai, tokiems specialistams, kaip teisininkai, dėl didelės specifikos būtų sunku darbintis užsienyje pagal specialybę ir jų derybinės galimybės dėl darbo sąlygų prastesnės“.

Kalbėdamas apie logistikos įmones, pašnekovas išskyrė tolimųjų reisų vairuotojus. „Beveik visose srityse bendrovės ieško patyrusių pardavimų vadybininkų. Nepaisant didelio jų gyvenimo aprašymų srauto, tikrai stiprių specialistų yra labai nedaug ir dažniausiai jie jau turi gerą darbą“, - pridėjo P. Kytra.

Taip pat „CV Market“ atstovas pastebėjo tendenciją, kad kitaip nei krizės metu vis daugiau darbuotojų siunčia savo gyvenimo aprašymus jau turėdami darbus – tiesiog norėdami pasitikrinti savo galimybes darbo rinkoje.

„Skirtingai nei prieš porą metų, jie nebėra taip įsikabinę savo darbo vietų ir lanksčiau žiūri į jos pakeitimą. Įmonėms tai nėra gera naujiena, kadangi patyrusius darbuotojus susirasti sunku. Joms dažnai pigiau yra išlaikyti esamą darbuotoją keliant jam atlyginimą, nei ieškoti naujo. Todėl tvirtai tikime, kad geriausiems specialistams šiemet juntamai augs atlyginimai“, - tikino pašnekovas.

Jei žmogus darbo neturi ilgai, jis linkęs priimti bet kokį pasiūlymą

Su P. Kytra sutiko ir „CV Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė. Ji taip pat pastebėjo, kad IT specialistai turi pranašumų prieš darbdavius, tačiau kartu teigė, kad geri specialistai buvo medžiojami visada – net ir krizės metu.

„Visais laikais buvo taip, kad geri specialistai patys renkasi darbdavį – jie žino savo vertę. Dėl tokių žmonių vykdomos „galvų medžioklės“, - kalbėjo specialistė.

Pasak R. Karavaitienės, su darbdavių vienapusiu sąlygų diktavimu tenka susitaikyti tik ilgai darbo neturintiems žmonėms.

„Dabar yra taip, kad jei darbdavys ieško stipraus žmogaus, tai jis linkęs palaukti – nors ir pusę metų. Darbdaviai nelabai skuba imti bet ką. Ką padarė krizė? Tai išginė į užsienį daug darbuotojų. Bet gerų, tinkamų darbuotojų trūko visada“, - šnekėjo marketingo vadovė.

Nors darbdavių „medžiojami“ specialistai turi didelį pasirinkimą, visgi jie neskuba bėgioti iš vienos įmonės į kitą.

„Protingas pagalvoja, ar verta blaškytis, nes pliuso neprideda, kai gyvenimo aprašymas marga nuo pakeistų darbo vietų, kai vaikomasi trumpalaikės naudos“, - komentavo R. Karavaitienė.

Jei esi geras specialistas, tai šiuo metu turi gerą darbą

Rita Karavaitienė
Pasiteiravus, kuriuose sektoriuose darbdaviams sunkiausia rasti specialistų, pašnekovė iškart paminėjo informacines technologijas. Pasak „CV Online“ atstovės, itin sudėtinga specialistus susirasti mažoms, lietuviško kapitalo įmonėms, kurios dar neturi gerai žinomo vardo.

Taip tarp paklausių specialistų R. Karavaitienė minėjo elektronikos, telekomunikacijų, inžinerijos, gamybos, logistikos sričių darbuotojus.

Tačiau ar darbdaviams susirasti darbuotoją netrukdo per maži siūlomi atlyginimai, o ne darbo jėgos trūkumas?

„Taip, kartais to priežastimi gali būti ir per maži atlyginimai. Jei esi geras specialistas, tai šiuo metu turi gerą darbą. Jei nesi toks geras, tai tikriausiai blaškysiesi tarp skirtingų sričių ir kausiesi darbo rinkoje su stipriaisiais“, - darbo rinkos tendencijas nupasakojo pašnekovė.

IT specialistų trūkumas – globali problema

Personalo atrankos kompanijos „Alliance for recruitment“ partneris Vytenis Šidlauskas, paklaustas apie specialistų trūkumą, taip pat daugiausia dėmesio skyrė IT srities profesionalams.

„Vienareikšmiškai galima pasakyti, kad srityse, kur trūksta kvalifikuotų specialistų, darbuotojas renkasi darbdavį, - kalbėjo jis. - Dažnai pas mus atėjęs IT specialistas įspėja, kad turi iš ko rinktis, turi kelis pasiūlymus ir jis nebūtinai eis į bet kokią įmonę. Taip pat ne visada pavilioja didžiausias atlyginimas. Jie žiūri ir karjeros perspektyvą, darbovietės kultūrą, technologijas, su kuriomis dirba kompanija“.

Tačiau kartu personalo atrankos specialistas pabrėžia, kad IT specialistų trūkumas – ne išskirtinė Lietuvos, o viso pasaulio problema: „Informacinės technologijos užima vis didesnę dalį kasdieninio gyvenimo. Specialistų daugėja, bet nespėjame susitvarkyti su tuo poreikiu. Jaučiasi tendencija, kad Lietuvoje vis mažiau žmonių renkasi tas technologines studijas, nes jas sudėtingiau studijuoti ir studijos gali būti brangesnės“.

Tai, jog technologijų specialybės nėra populiariausios tarp jaunimo atskleidžia ir Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LANA BPO) duomenys. 2012 m. skaičiavimai rodo, kad stojant į universitetą populiariausi buvo socialiniai mokslai ir biomedicina. Kolegijose triumfavo socialinių mokslų programos, o technologijų mokslai atsidūrė antroje vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (215)