Kolonėles jaunuoliai gamina rankomis – vieną sudaro 50 iš faneros išdrožtų žiedų, kurie sujungiami į sferą, o įrenginio viduje - garsiakalbis.

„Visų pirma šis sprendimas pasirinktas dėl to, kad sfera vienas geriausių korpusų tipų tinkančių kolonėlėms. Tai yra paminėję daugybę mokslininkų ir inžinierių, tačiau sferinių kolonėlių pagaminama daug mažiau nei stačiakampių, nes sferos korpuso gamyba daug sudėtingesnė ir ilgiau užtrunka. Be to, sferinių kolonėlių rinka nėra labai didelė, todėl mes orientuojamės ne tik į Lietuvą, bet ir į užsienį“, - pasakoja kolonėlės kūrėjas Karolis Bratkauskas.

Karolis yra atsakingas už kolonėlių modeliavimą, skaičiavimus ir matavimus. Jis įgijo muzikos technologo išsilavinimą Kauno technologijos universitete (KTU) ir garso režisieriaus specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA).

K. Bratkauskas pasakoja, jog šias kolonėles vertino KTU ir LMTA dėstytojai, nes šis pirmajame jų gamybos etape jos buvo pateiktos kaip bakalauro darbas, o vėliau plėtotos ir pateiktos kaip magistro darbas.

„Abu kartu darbas įvertintas puikiai, dešimtukais“, - prisimena autorius.
„Mūsų įsivaizduojamas klausytojas yra muzikos gurmanas, ieškantis subtilių detalių garse, mėgstantis klausytis "gyvą" muziką. Manome, kad šios kolonėlės dėl savo savybių labiausiai tiktų didesnio ploto namų patalpoms, restoranams ir klubams. Kalbant apie Lietuvą - kolonėlių rinka nėra didelė, tačiau ji gana reikli, nes dažnai žmonės daiktus perka ilgesniam laikui. Vėliau planuojame jas siūlyti užsienio rinkai, kuri vertina rankų darbo gaminius, pavyzdžiui, Skandinavų šalims“, - dėsto Giedrius Karaliūnas.

Jis informacinių technologijų išsilavinimą įgijo Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) ir yra atsakingas už kolonėlių dizainą bei plėtoja jų pardavimams skirtą tinklalapį.

Konkurentų mato užsienyje

Karolis Bratkauskas
Anot jaunųjų verslininkų, lietuviškos sferinės kolonėlės, kurioms sukurtas prekės ženklas „Cael Acoustics“, konkuruoja su prancūzų akustinių įrenginių gamintoju „Elipson“.

„Garso bangos sklindančios iš įprasto dinaminio garsiakalbio yra sferinės, todėl tiek sferinio korpuso išorėje, tiek viduje gaunami labai geri akustiniai rezultatai: garsas mažiau iškraipomas, nėra pašalinių korpuso garsų ir taip toliau. Palyginus garso parametrus, stačiakampis korpusas akustinėmis savybėmis nusileidžia sferiniam, tačiau stačiakampė forma pasirenkama dėl kainos, paprastesnio modeliavimo ir greitesnio gamybos proceso, - skirtumus tarp stačiakampės ir sferinės kolonėlės vardija K. Bratkauskas. - Artimiausi mūsų konkurentai yra „Elipson“, sukūrę mažesnes sferines kolonėles. Iš ko pagamintas jų kolonėlių korpusas - neskelbiama. Kitų konkurentų gaminančių sferines kolonėles nėra daug ir jų kolonėlių kainos daug aukštesnės, nei mūsų, apie 10-100 tūkst. litų.“

Tiesa, lietuviškų sferinių kolonėlių komplektas kainuoja nepigiai: dvi 37 cm skersmens kolonėlės – 4 tūkst. litų. Tačiau pirkėjams renkantis modelį, spalvas, stovus, kai kurias medžiagas, kaina skirsis priklausomai nuo užsakymo.

„Šiuo metu egzistuoja tik vienas šių kolonėlių komplektas, pradėti prekybą jomis planuojame įkūrę savo įmonę. Dabar kolonėlės dar visai naujos, todėl mes organizuojame jų perklausas - siekiame suprasti savo klientus, įsigilinti į jų poreikius, nuomones ir taip pateikti rinkai kuo geresnį rezultatą. Išgirdę pakankamai atsiliepimų, spręsime visus pardavimo klausimus. Kol kas susidomėjimas jomis nemažas, nors į reklamą nieko neinvestavome ir tuo džiaugiamės“, - sako G. Karaliūnas.

Giedrius Karaliūnas
Jaunuoliai skaičiuoja, kad kolonėlę vienas komandos narys galėtų pagaminti per 3-5 dienas, o abi - per savaitę. Jie pasakoja, kad kol komanda investuotojo ar verslo partnerio komanda neieško, nes jiems pakanka turimų išteklių.

„Manome, kad nesiplėsime iki masinės gamybos, nes norime išlaikyti išskirtinę savybę - tai turi būti unikalus rankų darbo kūrinys. Norime, kad kiekvienas užsakovas galėtų rinktis kolonėlių išvaizdą, naudojamas medžiagas,“ - mano K. Bratkauskas.

Tačiau jis neatmeta galimybės ateityje sukurti modelį, tinkantį masinei gamybai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)