„Pagal investicijų skaičių vienam gyventojui esame beveik paskutinėje vietoje, palyginus su Rytų Europos šalimis. Rodiklis trigubai mažesnis nei Estijoje, blogiau Lietuvoje ir už Latviją. Tačiau reikėtų pasigilinti, kodėl taip yra“, - ketvirtadienio vakarą Lietuvos ambasadoje Londone "Lithuanian City of London Club" organizuotame renginyje kalbėjo direktorė.

Pasak jos, investicijų dydį vienam gyventojui reikėtų išskaidyti pagal sritis, kuriose investuojama.

„Estijoje daugiausia investicijų finansų, draudimo veikloje, nekilnojamo turto srityje, didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje. Pusė to skaičiaus yra iš tos srities, kurioje mes konkuruoti nenorėtume“, - teigė ji.

Visgi „Investuok Lietuvoje“ vadovės nuomone, Lietuvos rodikliai turėtų būti patrauklesni investuotojams nei Estijos – Lietuvoje didesnė rinka, daugiau darbuotojų, geresnis išsilavinimas, geriau išvystyta infrastruktūra.

Milda Dargužaitė
„Paslaptis tame, kad mes patys nemokame savęs parduoti. Esame pesimistai ir pateikiame save blogesniais nei iš tiesų esame“, - teigė M. Dargužaitė.

Lietuvių per daug kritiškas požiūris į save nustumia Lietuvą ir šalių patrauklumo reitinguose, tiki lietuvė.

„Lietuvos investicijos pritraukimo galimybės yra didesnės nei esamas efektyvumas“, - sakė ji. M. Dargužaitės pateiktais duomenimis, Lietuva pasaulyje pagal užsienio investicijas yra 90-oje vietoje, o pagal galimybes pritraukti tiesiogines užsienio investicijas – 40-oje.

„Tačiau potencialą jau pradedame išnaudoti, tiesioginių užsienio investicijų pokytis pagal pernai metų duomenis (kiek pritraukta projektų) pasaulyje nukrito apie 20 proc., tuo metu Lietuvoje užaugo 21 proc. ir užimame penktą vietą pasaulyje. Tai dvigubas laimėjimas“, - teigė „Investuok Lietuvoje“ vadovė.

Vis dėlto Lietuvos ambasadoje Londone kalbėjusi moteris prasitarė ir kas labiausiai atgraso užsienio investuotojus nuo Lietuvos. Pasak jos, baisiausiai užsienio investuotojams atrodo Darbo kodeksas, kuris, atrodo žiaurus, bet praktikoje beveik neveikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (406)