Derybos Briuselyje vykstančiame viršūnių susitikime buvo sustabdytos praėjus vos pusantros valandos po jų pradžios ketvirtadienio vakarą, kilus susidūrus dideliems pasiturinčių ir neturtingų šalių pozicijų skirtumams dėl poreikio taupyti.

Derybos turėtų būti atnaujintos penktadienį 11 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku, kai 27 šalių delegatai peržiūrės naujuosius pasiūlymus dėl 2014-2020 metų biudžeto, pateiktus ES prezidento Hermano Van Rompuy.

Tačiau Britanija reiškė vis labiau euroskeptiškas pozicijas ir grasino panaudoti savąją veto teisę, o ES šalys nesutaria dėl išlaidų lygio, todėl Vokietijos kanclerė Angela Merkel perspėjo, kad Bendrijai gali tekti laukti kito viršūnių susitikimo, kad būtų priimtas koks nors sprendimas.

„Manau, šiek tiek pasistūmėjome, tačiau abejoju, ar pasieksime sutartį“, - A.Merkel sakė pasibaigus pirmajai derybų sesijai.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as irgi perspėjo, kad tampa vis labiau tikėtina, jog sutartis nebus sudaryta.

„Tai sukasi visų mintyse“, - F.Hollande'as sakė išvykdamas vėlų vakarą ir ketindamas grįžti po kelių valandų, kai bus mėginama išspręsti nesutarimus.

Pirmasis derybų ratas įvyko po dieną vykusių įtemptų susitikimų tarp H.Van Rompuy ir kiekvieno Bendrijos lyderio, o vėliau viršūnių susitikimo kuluaruose vyko daug dvišalių susitikimų, tariantis dėl trilijono eurų biudžeto.

„Galbūt šis susitikimas bus ilgas ir sudėtingas“, - H.Van Rompuy sakė prasidedant dvi dienas truksiančioms deryboms.

„Laimei, šis klausimas iškyla tik kas septynerius metus“, - kandžiai pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją