Kitos savaitės Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimui paruoštoje ataskaitoje "Tikrosios ekonominės ir monetarinės sąjungos link" (Towards a Genuine Economic and Monetary Union) H.Van Rompuy pateikia tvarkaraštį, pagal kurį siūlo imtis atitinkamų priemonių tvirtesniam bendrosios valiutos pagrindui sukurti.

Kai kurios iš jų yra grynai techninio pobūdžio, pavyzdžiui, nurodymai kaip vykdyti Europos bankų priežiūrą. Kitos - politinio, ypač tos, kuriose kalbama apie nacionalinių parlamentų vaidmenį kontroliuojant jų biudžetus.

Šis klausimas yra vienas svarbiausių tokioms šalims kaip Britanija, kuri yra pasipiktinusi, jos požiūriu, pastoviu nacionalinės valdžios įtakos mažėjimu ir Briuselio galių didėjimu, kurias jis prisiėmė siekdamas įveikti alinančią skolų krizę.

"Sprendimai dėl nacionalinių biudžetų priklauso nuo šalių narių parlamentų demokratijos", - sakė H.Van Rompuy.

"Tuo pačiu metu nuostatos dėl demokratinio teisėtumo ir atsiskaitomumo turi užtikrinti, kad būtų visiškai atsižvelgta į bendrąjį interesą, nes nacionaliniai parlamentai dar negali į tai atsižvelgti iki galo", sakė jis.

"Vadinasi, tolesnis politinių sprendimų integravimas ir sugebėjimų sutelkimas Europiniu lygmeniu, pirmiausia ir labiausiai, turi būti suderintas proporcingai dalyvaujant Europos Parlamentui", - nurodė H.Van Rompuy.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)