"Ekonominė situacija euro zonoje tebėra sudėtinga, bet atsirado galimos stabilizacijos požymių, ir nuo antrojo šių metų pusmečio prognozuojamas laipsniškas atsigavimas", - sakė jis.

ECB vadovas taip pat paragino problemines ES šalis dėti daugiau pastangų sumažinti savo šalies biudžeto deficitą.

"Kad sustiprintų pasitikėjimą finansinėse rinkose, vyriausybės turi atkakliau vykdyti užsibrėžtas biudžeto reformas, - sakė M. Draghi. - Iš tikrųjų monetarinės politikos sušvelninimas šiandien neduos apčiuopiamos naudos, jeigu rinkos bus įsitikinusios, kad rytoj bus būtinas papildomas jos griežtinimas". Pasak ECB vadovo, "euro zonos konkurencingumas vidutinėje perspektyvoje gali būti susigrąžintas tik tuo atveju, jeigu bus ryžtingai įgyvendinamos struktūrinės reformos".

Pagilėjus ekonominei krizei ES, gegužę ECB sumažino bazinę palūkanų normą iki rekordiškai žemo lygio.

Gina obligacijų pirkimo planą

M. Draghi gina banko obligacijų pirkimo planą. Pagal ECB planą, dar vadinamą Tiesiogine pinigine operacija (Outright Monetary Transaction, OMT), bankas išpirkinės į bėdą patekusių šalių obligacijas mainais už tų valstybių įsipareigojimą vykdyti numatytas reformas ir laikytis finansinių sąlygų. Skelbimas apie šį naująjį planą praėjusiais metais padėjo sumažinti skolų naštos slegiamų šalių, tokių kaip Ispanija ir Italija, skolinimosi kainą. Tačiau kritikai tvirtina, kad kartu mažinamas spaudimas skolų slegiamoms šalims dėl reformų.

Vokietijos centrinis bankas taip pat išsakė savo susirūpinimą dėl programos.

Tačiau M. Draghi bandė nuraminti programos kritikus, teigdamas, kad ECB gali pradėti pirkti šalies obligacijas tik po to, kai toji paprašo finansinės paramos ir sutinka su jos teikimo sąlyga, tai yra reformų vykdymu.

"Šalys gali vykdyti reformas be OMT ir išsaugoti savo ekonominį suverenumą, arba jos gali pertvarkyti savo ekonomiką su OMT pagalba ir atsisakyti dalies savo ekonominio suverenumo, - M. Draghi žodžius, pasakytus tarptautinėje finansų konferencijoje Šanchajuje, cituoja "Associated Press". - Bet kokiu atveju jos turi toliau atkakliai stengtis įgyvendinti reformas".

M. Draghi pastebėjo, kad šis obligacijų pirkimo planas padėjo apraminti finansines rinkas, ir "galima drąsiai teigti, kad visoms ekonominėms struktūroms, įskaitant korporacijas, bankus ir namų ūkius", tai buvo naudinga.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)