J. Oatesas sako, kad Lietuva, įvertinus per 23-ejus metus padarytą pažangą, vienareikšmiškai yra sėkmės istorijos pavyzdys, o įvertinus šalies vyriausybės reakciją į pasaulinę ekonomikos krizę, ją galima pavadinti adekvačia.

Tačiau, pasak jo, yra dalykų į kuriuos Lietuvos vyriausybė reaguoja ne visai adekvačiai, vienas jų – emigracija, kuri jau tapo kultūriniu kontekstu.

„Manau, kad šis kultūrinis kontekstas yra nepaprastai neraminantis, nes faktas, kad žmonės išvyksta ne tūkstančiais, ne dešimtimis tūkstančių, bet skaičiais, kurie yra didesni nei šimtai tūkstančių. Kodėl tai vyksta, kodėl žmonės balsuoja kojomis?, - svarstė J.Oateso. - Mes girdime, kokie geri yra jauni Lietuvos specialistai. Kur jie yra? Aš jų nematau. Nematau ministrų ir premjerų, kurie būtų dvidešimtmečiai ir trisdešimtmečiai, matau žmones, kurie yra mano amžiaus.“

J.Oateso manymu, tai rodo, kad Lietuvoje dar turi įvykti ir kultūrinis pokytis, kai jauniems žmonėms bus leista užimti daugiau atsakingų pozicijų, o kartos galėtų pasikeisti.

Pasak jo, analogiška situacija yra susiklosčiusi ir lietuviškame versle, kur dažniausiai aukščiausio lygio vadovai – ne jauni specialistai.

„Ši nuostabi šalis neturi ateities, jei žmonės toliau išvyks“, - dėstė J.Oatesas.

Anot jo, reikia atsižvelgti, kad lietuvių tautos identitetas jau yra pasikeitęs ir jį reikėtų panaudoti ne kaip grėsmę, o kaip galimybę padėti savo šalies piliečiams tapti pasaulio piliečiais, tačiau jie turi jaustis laukiami ir Lietuvoje.

„Tai yra iššūkis ir galimybė, - sakė J.Oatesas. - Lietuva gali tapti išimtimi, tačiau tam reikia galvoti netradiciškai, priimti naujų idėjų, priimti naują kartą.“

Pirmadienį Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO susirinko garsiausi lietuvių kilmės kūrėjai, sėkmingi verslininkai ir įvairių sričių ekspertai iš viso pasaulio. Visą Pasaulio lietuvių ekonomikos forumo (PLEF) renginį tiesiogiai transliuoja portalas DELFI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (414)