„Tikrai nesitikime, kad Lietuvos ekonomika grįš bent prie panašių tempų, kuriuos demonstravo 2006-2007 m.”, - konstatavo G. Nausėda per žurnalo „Valstybė“ organizuojamą Lietuvos ekonomikos konferenciją.

Pasak jo, trumpuoju ir vidutiniu laikotarpiu Lietuva „nešuoliuos kaip pantera, bet ir nešliauš kaip sraigė“, o šalies ekonomika yra tarsi suspausta spyruoklė, kuri, atsiradus tinkamoms aplinkybėms, galėtų „iššauti“ ir pademonstruoti įspūdingus augimo tempus.

Brangesni degalai gali būti naudingi

Lietuvos ekonomikos augimui galintys sutrukdyti veiksniai yra keli, kurių svarbiausi: naftos kainų augimas, vartojimo mažėjimas, PVM lengvatos, kuriomis dažniau naudojasi pasiturintys namų ūkiai.

Nors G. Nausėda svarsto, kad galimai naftos kainų augimas Lietuvai būtų naudingas iki tam tikro lygio, nes šalis eksportuodama į Rusiją gautų daugiau naudos nei jos prarastų vartotojams mokant daugiau degalinėse.

„Tačiau pabandykite tai pasakyti vairuotojui“, - šmaikštavo G.Nausėda.

Jis taip pat dėstė, kad lito stiprėjimas JAV dolerio atžvilgiu Lietuvai labiau kenkia nei padeda, nes „perkame šia valiuta kur kas daugiau prekių nei parduodame“.

G.Nausėda sako, kad Lietuvai yra būtinas euro įvedimo planas, nes Mastrichto kriterijus „nėra iškaltas akmenyje“, o jam mažėjant, Lietuvai taip pat reikės mažinti savo infliaciją.

Tačiau jis primena, kad Lietuvai šių metų pradžioje šiek tiek didesnė infliacija gali būti naudinga, nes kitų metų pradžioje mes turėsite didesnę statistinę palyginamąją bazę. Ji reikalinga skaičiuoti infliaciją, o rezultatas gali būti naudingas prieš vertinimą 2014-ųjų pavasarį, jei norime įsivesti eurą 2015 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)