Remiantis Graikijos banko Tyrimo centro informacija, gegužės mėnesį pajamos iš turizmo buvo 39 proc. (t. y. 300 mln. eurų) didesnės nei 2012 m. gegužę. Beveik tiek pat padidėjo turistų išlaidos, kurios rodo, kad į šalį atvyko 24 proc. daugiau žmonių. Ypač padaugėjo turistų iš Indijos, Tailando ir Pietų Korėjos.

Mažesnis PVM viešojo maitinimo įstaigoms

Pirmosios geros naujienos krizės spaudžiamoje Graikijoje yra Ekonomikos ministerijos sprendimas nuo 23 proc. iki 13 proc. bandomajam laikotarpiui sumažinti PVM už maistą ir gėrimus restoranuose, tavernose, kavinėse bei kitose viešojo maitinimo įstaigose. Tuo ypač apsidžiaugė tavernų savininkai, besitikintys sulaukti daugiau klientų, ir patys vartotojai.

Deja, nemažai graikų verslininkų netiki, kad, sumažinus PVM, pajamos padidės, nes kainų skirtumas bus labai mažas. Viešojo maitinimo įstaigos, sumažinusios kainas, savo meniu pažymės specialiu žydros spalvos ženkliuku. Taip pat Ekonomikos ministerija žada labai griežtai tikrinti verslininkus, ar klientams išduodamos sąskaitos. Nesilaikant šio įsipareigojimo, restoranas, taverna ar kavinė bus iš karto uždaroma.

Parduotuvės dirbs ir sekmadieniais

Jau dvejus metus iš eilės Graikijoje vyksta ginčai, ar parduotuvės turėtų dirbti sekmadieniais. Vieni verslininkai teigia, kad jos turėtų veikti, nes žmonės darbo dienomis nespėja apsipirkti, o verslininkams tai būtų galimybė padidinti pelną. Tačiau nemaža dalis parduotuvių savininkų netiki, kad darbas sekmadienį pasiteisins dėl per krizę kritusios paklausos ir vartojimo, o darbuotojams atlyginimą mokėti vis tiek reikės.

Ypač prieš kitų parduotuvių darbą sekmadieniais sukilo turistinių parduotuvėlių savininkai. Pastarieji tikina, kad pagrindinis jų pelno šaltinis buvo savaitgaliai, o atsidariusios kitos parduotuvės ir padidėjusi konkurencija gali neigiamai paveikti verslą. Praėjusią savaitę Graikijos parlamentas priėmė įstatymą, kad parduotuvės galės dirbti septynis sekmadienius per metus. Kokios parduotuvės veiks, pagal tam tikrus kriterijus nuspręs miesto savivaldybės. Jei šis sprendimas pasitvirtins, sekmadieniais bus dirbama daugiau.

Importuojami ir eksportuojami tie patys produktai

Statistikos centro duomenimis, didžiausią Graikijos eksporto dalį sudaro vaisiai, daržovės, aliejus ir pieno produktai. O daugiausia importuojama žemės ūkio produkcijos, t. y. mėsos, vaisių bei daržovių ir pieno produktų. Įdomu tai, kad graikai daugiausia eksportuoja ir kartu importuoja vaisių ir daržovių, kurių gausu prekybos centruose.

Pasak verslininkų, importuoti jiems pigiau, nei supirkti iš vietinių ūkininkų. Graikai labai nepatenkinti, kad rinką užplūdo nekokybiški žemės ūkio produktai iš užsienio, todėl vis labiau pripažįsta ir perka graikiškas daržoves bei vaisius.

Parduota Skorpios sala

Dėl per krizę palengvėjusių sąlygų investuoti Graikijos salomis susidomėjo ne tik Kataro šeichai, bet ir rusų verslininkai. Rusų milijardierius Dmitrijus Rybolovlevas savo dukrai Katerinai nupirko Aristotelio Onassi nuosavybę – Skorpios salą – iš pačios A. Onassi vaikaitės Atėnės. Sala verslininkui kainavo per 100 mln. eurų.

Šis rusų pirkinys ir graikų milijonieriaus A. Onassi paveldas, likęs Skorpios saloje, Graikijos valdžiai sukėlė didelių abejonių, ar pardavimas tikrai buvo legalus. Nors Graikijos perliukas kainavo ypač daug, D. Rybolovlevas neišpučia didelio burbulo, nes tai tik viena iš daugelio „mažų“ dovanėlių dukrai Katerinai.