Taip pat prieš oficialiai prekybos centrui atveriant duris jo vadovas Marius Martinaitis kartu su sostinės meru Artūru Zuoku, vėliau trumpam M. Martinaitį pakeitė ir šalies vadovė.

Tardama sveikinimo žodį prezidentė įgėlė Lietuvos įmonėms, pabrėždama, kad „Ikea“ yra skaidrus ir socialiai atsakingas verslas, kuris neslepia mokesčių.

„Tai yra viena didžiausių mažmeninės prekybos tinklų pasaulyje. Labai džiaugiuosi, kad pirmoji parduotuvė Baltijos šalyse atsidaro būtent Lietuvoje. Šis tinklas rodo, kaip galima daryti skaidrų, socialiai atsakingą ir žmones gerbiantį verslą. Kiekvienas darbuotojas, kuris dirbs šioje parduotuvėje, bus socialiai apsaugotas, už jį bus viskas sumokėta. Šis tinklas niekada nemėgina slėpti mokesčių“, - sakė D. Grybauskaitė.

Ji vylėsi, kad „Ikea“ atėjimas paskatins ir Lietuvos verslininkus pasitempti.

„Tai – skaidrumo pavyzdys, todėl labai norėčiau, kad daugeliui mūsų verslo atstovų tai būtų graži ir naudinga konkurencija ne tik gaminant kokybiškus baldus ir kitą produkciją, konkuruojant mažomis kainomis ir gerbiant savo darbuotojus. Taigi džiaugiuosi, kad toks skandinaviškas verslas atėjo į Lietuvą ir labai noriu tikėti, kad jis privers pasitempti ir mūsų verslininku, ir pramonę, ir atkreipti dėmesį į kiekvieną darbuotoją, kuris dirbs šioje įmonėje ir Lietuvos versle“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Progos apsipirkti nepraleido ir pati prezidentė.

Tuo metu Vilniaus meras Artūras Zuokas sakė, kad „Ikea“ parduotuvės atidarymas yra viena didžiausių investicijų sostinėje.

„Džiaugiuosi vykstančiais pasikeitimais prie oro uosto. Matyt, dar pamenate, kad prieš metus čia buvo sovietiniai metaliniai garažai, kuriuos investuotojams kainavo išvežti ir utilizuoti. Be abejonės, ši vieta tampa kitokia. Neabejoju, kad ji artimiausiais metais taps didele statybų plėtros aikštele, nes „Ikea“ trauks ir kitas įmones“, - kalbėjo sostinės meras.

Jis pabrėžė, kad Lietuvos baldininkai yra vieni svarbiausių pasaulinio tinklo partnerių.

Traukė apsipirkti

Kiek po 10 val. parduotuvės tūkstančio vietų automobilių stovėjimo aikštelė jau buvo artipilnė. Nepaisant to, kad trečiadienis yra darbo diena, žmonės aktyviai traukė apsipirkti. Pirmieji pirkėjai pagal tradiciją pasitikti plojimais.

Tarp pirmųjų smalsiausių pirkėjų buvo ir vilnietis Paulius. Jis DELFI sakė į "Ikea" atėjęs pirkti lovos, o šį prekės ženklą gerai pažįstantis, nes teko gyventi Belgijoje.

„Labai gera firma, labai laukėme jos Lietuvoje", - pripažino jis.

Atidarymo diena prasidėjo 8 val. ryto švediškais pusryčiais kviestinei publikai.

„Ikea“ franšizę Lietuvoje valdančios bendrovės „Felit“ valdybos pirmininkas Sigurduras Palmasonas juokavo, kad viena iš priežasčių, lėmusių parduotuvės atidarymo datą, yra tai, kad rugpjūčio 14 d. yra ir jo promočiutės gimtadienis.

„Mes čia atvykome verslo reikalais ir tikimės daug, nes Lietuva yra šalis su didinga praeitimi ir tikimės, kad jos ateitis yra ne mažiau didinga. Mes norime dirbti pažangioje šalyje, kur žmonės yra optimistai ir tiki savo jėgomis“, – sveikindamas svečius sakė jis.

Iliustruodamas pasiryžimą dirbti S. Palmasonas lietuviškai tarė: „Dievas davė dantis, dievas duos ir duonos“.

Rėmėsi ir lietuvių butais

Dviejų aukštų „Ikea” centre, kuris užima apie 26 tūkst. kv. m plotą, gyventojams siūlomi ne tik baldai, bet ir visi namams reikalingi pirkiniai. Iš viso šalia Vilniaus oro uosto įsikūrusiame prekybos centre siūloma apie 8 tūkst. skirtingų prekių.

Baldų skyriuje parduotuvės svečiams pateikiami kambarių ar butų modeliai su pavyzdžiais, kaip patalpas būtų galima įrengti su „Ikea” prekėmis.

Parduotuvės vadovas Marius Martinaitis teigia, kad parduotuvėje siūlomi interjero dizainai yra sukurti pagal lietuviškų šeimų būsto ypatumų pavyzdį.

Pirkėjams siūlomos ir siuvyklos paslaugos. Išsirinkę patinkantį audeklą, klientai galės vietoje pasisiūti užuolaidas.

M. Martinaitis teigia, kad „Ikea” parduotuvė į Lietuvą atneš naują koncepciją – visus namams įrengti produktus klientai galės išsivežti per valandą. Pavyzdžiui, su parduotuvėje esančiais kompiuteriais bus galima susiprojektuoti virtuvės komplektą ir jį po valandos jau vežtis namo.

Pirmajame parduotuvės aukšte įkurtas vaikų žaidimo kambarys. Čia tėveliai galės nemokamai palikti auklių priežiūrai 3-7 m. vaikus.

Antrajame aukšte įsikūrusiame restorane nuo prekių gausos pavargę klientai galės paragauti švediško maisto.

Parduotuvėje Vilniuje dirba apie 240 darbuotojų. Tačiau išsirinkus baldus pirkėjams teks padirbėti ir patiems. Nusirašę prekės kodą, jie į plokščias pakuotes supakuotus baldus turės pasiimt patys savitarnos skyriuje.

Baldų pristatymas į namus Vilniuje kainuos 59 Lt, iki 50 km atstumu už Vilniaus – 79 Lt, daugiau nei 50 km – 199 Lt, į Neringą – 349 Lt, į Latviją – 449 Lt.

„Ikea” darbuotojai galės baldus ir surinkti. Vilniuje ši paslauga kainuos 99 Lt ir 8 proc. nuo pirkinio vertės. Atstumu nuo Vilniaus iki 50 km surinkimo kaina - 199 Lt ir 8 proc. nuo pirkinio vertės. Daugiau nei 50 km – 299 Lt ir 8 proc. nuo pirkinio vertės. Neringoje – 399 Lt ir 8 proc. nuo pirkinio vertės.

Dėl įsigytų prekių persigalvoję pirkėjai jas grąžinti gali per 90 dienų. Prekių garantijos laikotarpis skiriasi. Jį klientai ras nurodytą prie konkrečių prekių.

Prekių asortimentas bus papildomas ar keičiamas keturis kartus per metus.

DELFI primena, kad islandų bendrovės „Felit“ investicijos mūsų šalyje sieks 100 mln. eurų (345 mln. litų). „Ikea“ iš kitų baldų pardavėjų išsiskiria dizainu ir nedidelėmis kainomis. Šį baldų gigantą įkūrė švedas Ingvaras Kampradas, garsėjantis savo taupumu.

Pirmoji „Ikea“ parduotuvė buvo atidaryta 1926 m. Švedijoje. Šiuo metu tinklas turi 342 parduotuves.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (349)