„Moteris yra kaip arbatos pakelis – ji nežino, kokia stipri ji yra tol, kol neįkrenta į verdantį vandenį. Tą patį galiu pasakyti apie save“, – užlipusi ant scenos su popieriniu arbatos pakeliu tūkstančiams susirinkusiųjų tarė ji.

Inspiruojančių istorijų sesijoje dalyvavusi „Madi group“ įkūrėja nepabijojo papasakoti apie skaudžią savo praeitį.

„Aš gyvenime labai daug dirbau, kad pasiekčiau tai, ką esu pasiekusi, bet svarbiausias dalykas mano gyvenime yra pokyčiai. Norėčiau, kad jūs patys save įvertintumėte pagal tai, kiek esate pajėgūs įgyvendinti pokyčius – tvirtino ji.

Būdama 16-kos pranešėja iš tėvo sužinojo, kad moterims versle ne vieta, o 19-kos ji jau buvo ištekėjusi už šeimos parinkto vyro.

„Norėjau tapti farmacininke, įstojau į universitetą, bet po trijų mėnesių iškritau iš jo. 19 metų mane ištekino. Tėvai nesutiko su mano pasirinkimu ir ištekino už parinkto vyro. 23-ejų man pasakė, kad mano entuziazmas yra pernelyg didelis, todėl negaliu dirbti to darbo, kurį dirbau. Nelabai įsivaizduoju, kaip žmogus gali būti pernelyg entuziastingas darbe. Tuo metu dirbau banke“,    kalbėjo verslininkė.

M. Sharma pasakojo ir apie šeimoje patirtą psichologinį ir fizinį smurtą.

„Dar po kelerių metų man buvo pasakyta, kad aš niekuomet nieko nepasieksiu vien dėl to, kad esu moteris. Tai man pasakė buvęs vyras. Džiaugiuosi, kad jis yra jau buvęs. Na, o kodėl jis yra buvęs vyras? Todėl kad vieną dieną jis pargriovė mane ant grindų ir suspardė. Po to dvi dienas negalėjau atsistoti nuo grindų. Tuo metu man buvo 29-eri. Visą mano gyvenimą iki tol žmonės mane tikino, kad nieko niekada nepasieksiu, kad esu visiškai nevertinga ir nieko negaliu duoti visuomenei. Mano pasirinkimas buvo toks – arba toliau gulėsiu ir susitaikysiu su situacija, arba atsikelsiu ir viską iš esmės pakeisiu. Nusprendžiau keltis ir iš esmės keisti ne tik savo, bet ir kitų žmonių gyvenimą“, – skaudžiais prisiminimais dalijosi moteris.

Ji pripažino, kad verslo pradžia nebuvo lengva.

Madi Sharma
„Neturėjau jokios kvalifikacijos, gebėjimų, nebuvau baigusi mokslų, neturėjau pinigų, buvau vieniša motina, išgyvenusi smurtą šeimoje. Visiškai nepasitikėjau savimi. Ką galėjau daryti? Vienintelė išeitis buvo tapti verslininke. Verslo ėmiausi savo namų virtuvėje. Tuo metu gyvenau skurde. Tikrąją to žodžio prasme atsidariau savo virtuvės spinteles ir radau pakankamai produktų pagaminti keturias porcijas indiško samosa patiekalo porcijas (tradiciniai indiški pyragėliai – DELFI). Visas jas pardaviau. Užsidirbau pinigų aštuonioms porcijoms ir taip viskas prasidėjo“, – sėkmės istorija dalijosi viešnia iš D. Britanijos.

Įdarbino nurašytus žmones

Iš pradžių ji savo produktus tiekė vietos parduotuvėms, vėliau ir prekybos centrams. Galiausiai įkūrė dvi gamyklas, kurios gamina šį patiekalą.

„Dabar aš su 35 savo darbuotojais labai džiaugiuosi tuo, ką turiu. Visi mano darbuotojai ilgą laiką negalėjo rasti darbo, visuomenė juos buvo nurašiusi, laikė visiškai nevertingais, niekam tikusiais žmonėmis. Galiu jums pasakyti, kad mes švaistome savo žmogiškąjį kapitalą ir vieną dieną visa tai turi baigtis. 40 proc. Europos jaunuolių neturi darbo. Tai yra tiesiog siaubinga, gėda. Turime keisti situaciją iš esmės“, – tvirtino M. Sharma.

Verslininkės nuomone, darbdaviai priimdami į darbą neturėtų reikalauti patirties.

„Turiu pasakyti, kad niekada nepriėmiau į darbą žmogaus vien pažiūrėjusi į jo gyvenimo aprašymą – man nesvarbu, kas jame parašyta, kokios patirties jis turi. Man svarbu, kad žmogus norėtų dirbti. Man nereikia žmonių, kurie turi gebėjimų, bet nenori nieko daryti. Mes siekiame, kad darbdaviai ieškodami darbuotojų nereikalautų patirties. Tai ypač neteisinga moterų atveju. Visai nesvarbu, kokia tavo patirtis, svarbu, kad tu nori dirbti. Taigi aš tapau ne vieno apdovanojimo savininke ir vadovauju „Madi group“, – pasakojo ji.

50-metės moters valdoma įmonių grupė siekia įgyvendinti novatoriškas idėjas.

„Tai yra tarptautinių bendrovių grupė, kurioje yra ir pelno siekiančių įmonių, ir nevyriausybinių organizacijų, socialinių įmonių. Jei per dieną aš nesugebu pakeisti bent vieno žmogaus gyvenimo, laikau, kad ta diena nebuvo verta mano dėmesio. Labai tikiuosi, kad bent vienas iš jūsų pakeisite savo gyvenimą ir diena nenueis veltui“, – sakė pranešėja.

Ji pabrėžė, kad neturėtų koncentruotis tik į pinigų uždirbimą.

„Verslui negalima planuoti vien tik pinigų srautų, reikia planuoti esminį produktą, kuris pakeistų žmonių gyvenimus. Svarbu sukurti darbo vietas, turtą, kad jis būtų naudingas kitiems. Viską paaiškinsiu paprastai. Jeigu jūs man duosite vieną eurą, aš jums duosiu eurą, abu turėsime po vieną eurą. O jeigu jūs man duosite vieną idėją, aš taip pat jums duosiu vieną idėją, tuomet mes turėsime po dvi idėjas.  Taigi dažniausiai žmonės verslą kurią ne tam, kad uždirbtų pinigų, bet kad įgyvendintų savo svajonę ir įrodytų, kad jų idėja buvo vertinga ir kažką keičia“, – sakė M. Sharma.

Anot jos, pasaulyje gyvena 7 mlrd. žmonių. Jeigu kiekvienas galėtų įgyvendinti bent po vieną idėją, iš viso būtų įgyvendinta 7 mlrd. idėjų.

Madi Sharma
„Jos padėtų mums išspręsti daugybę pasaulio problemų, kaip aprūpinti žmones maistu, išvengti klimato kaitos",   tvirtino verslininkė.

Norintiems keisti savo gyvenimą ji pataria tiesiog ant balto popieriaus lapo užrašyti savo svajonę.

„Jums tik reikia paimti tuščią popieriaus lapą ir užrašyti tai, ko labai norite. Atminkite, jums nereikia jokios kvalifikacijos, jokių pinigų. 95 proc. proc. iš jūsų nesugebėtų to užrašyti, todėl kad niekas jums nėra sakęs, kad patys esate atsakingi už savo pačių gyvenimą. Kad jūs esate tie, kurie kuria savo gyvenimą. Viskas nuo to ir prasideda, pirmiausiai turite žinoti, kur norite eiti“, – drąsino moteris

Tarkime, rytoj aš sakau, kad visi vyksime į Bransono salą. Ko gero, pirmiausiai jums į galvą ateina vienos iš salų arba R. Bransono vaizdas. Juk tikriausiai nepagalvosite, kaip ten nuvyksite, dažniausiai galvojame apie rezultatą. Tas pats pasakytina ir apie verslą. Jums reikia galvoti ne apie kelią, kaip ją įgyvendinsite, o apie tai, kokia ta verslo idėja. Tai yra vienas pirmųjų žingsnių. Nesakau, kad lengva ir kad nepatyriau bemiegių naktų“, – pavyzdį pateikė M. Sharma.

Ji pataria nebijoti klaidų: „Visi mes esame gimę tam, kad darytume klaidas, bet padarę klaidą turime atsikelti, pasimokyti iš to, kas įvyko ir eiti toliau. Nepamirškite, kad prieš pradėdami bėgti turite išmokti vaikščioti. Taigi susitelkite į tai, kas jums yra svarbiausia“.

Šeštadienį Kaune „Žalgirio“ arenoje vyksta didžiausias rytų Europoje lyderystės forumas „Forum One“. Per dvi renginio dienas pranešimus iš viso skaitys dvi dešimtys savo srities lyderių iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Į „Žalgirio“ areną jau nuo šeštadienio ryto pradėjo plūsti žmonės – prie įėjimų ir vertimo įrangos išdavimo susidarė nemažos eilės. Organizatorių duomenimis, į forumą susirinko klausytojai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš iš kaimyninių Baltijos šalių, Rusijos ir Baltarusijos, taip pat ir iš tolimųjų JAV ir Kinijos. Skaičiuojama, kad į forumą suplaukė maždaug 4100 dalyvių.

Tiesioginę renginio transliaciją nuo 15.10 val. galite stebėti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (330)