Kaip teigia Rusijos žemės ūkio ministras Nikolajus Fedorovas, Rusija gali uždrauti importuoti iš Baltarusijos žemės ūkio produktus. Oficiali priežastis – eksporto pažeidimai ir nesaugūs produktai.

„Kaip teigia specialistai, yra nelabai korektiški atvejai, kai reeksportuoti gaminiai tampa baltarusiškais. Tai daroma su populiariais gaminiais, tarp jų ir pieno”, - teigė N. Fedorovas.

Jis teigia, kad Rusijos netenkina esama padėtis, tad gali būti imtasi papildomų priemonių „užtikrinant produkcijos iš Baltarusijos saugumą”. Šiuo metu, pasak jo, vykdoma baltarusiškos žemės ūkio produkcijos stebėsena, tačiau „tai nėra globali problema”.

Primename, kad Rusijos ir Baltarusijos santykiai atšalo, kai rugpjūčio 26 d. Minske buvo sulaikytas Rusijos įmonės „Uralkalij" vadovas Vladislavas Baumgertneris. Jis buvo atvykęs į Baltarusiją šios valstybės premjero kvietimu.

Pasak Baltarusijos, V. Baumgertnerio veiksmai sukėlė pavojų šalies interesams.

Įtarimai pateikti ir „Uralkalij" valdybos pirmininkui Aleksandrui Vološinui bei „Uralkalij" pagrindiniam akcininkui, milijardieriui Suleimanui Kerimovui, tačiau Rusija savo piliečių užsienio šalims neišduoda.

Primename, kad liepą iširo Rusijos kalio trąšų gamintojos "Uralkalij" ir Baltarusijos kalio kompanijos kartelis, kuris palaikė aukštesnes kalio kainas pasaulyje.

Būtent šis blokas nustatinėdavo vieno svarbiausių žemės ūkio išteklių kainas. Iširus santykiams, prasidėjo kalio kainų griūtis.

Baltarusija skaičiuoja patyrusi 100 mln. JAV dolerių (250 mln. Lt) nuostolio ir ruošiasi šią sumą išieškoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)