Kas nutiko Lietuvoje, kad žmonės grįžta, klausia TV3 “Savaitės komentarai“.

Skaičiuojama, kad praėjusiais metais iš Lietuvos emigravo 40 tūkst. žmonių – kasdien po vieną „Boeing“ lėktuvą, o sugrįžta pusė tiek. Ekonomistai sako, kad tai - džiuginanti tendencija. Skaičiavimai rodo, kad prieš trejus metus iš Lietuvos išvykdavo kasdien daugiau nei 200 tautiečių, o dabar – perpus mažiau.

Ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad po dvejų metų galima tikėtis, kad išvažiuojančių ir grįžtančių skaičius bus panašus.

„Dažniausiai grįžta jau sukaupę tam tikrą patirtį, sukaupę tam tikrą kapitalą ir netgi dažnu atveju sukūrę šeimą – jie nori vaikus auginti šeimoje, nes jaučiasi lietuviai ir čia nevargsta, nes turi pradinį kapitalą, neblogą darbą Lietuvoje arba įkuria savo verslą. Tokių pavyzdžių yra gana daug“, - TV3 žurnalistams sakė jis.

Pasak profesoriaus Boguslavo Gruževskio, įsidarbinimo galimybės svečiose šalyse nebėra tokios lanksčios kaip anksčiau, todėl emigrantai vis dažniau dairosi į Lietuvą. Atsidarius sienoms rumunams ir bulgarams į Vakarų Europą, padidėjo konkurencija, o reikalavimai dėl užsienio kalbos mokėjimo vis auga. Tačiau norint išlaikyti grįžtančiuosius būtina vykdyti aktyvią darbo vietų kūrimo ir investicijų skatinimo politiką.

„Mes turime žymiai daugiau investuoti į Lietuvos atsigavimą. Džiugina, kai žmonės atvyksta: su jais atvyksta ir kapitalas, žinios, ekonominis entuziazmas ir tai yra labai svarbu. Tada ateina atsakingas momentas, kad nepraganyti. Jei jie nusivils ir antrą kartą išvyks, sugrįžimas bus dar sunkesnis“, - įspėja ekonomistas.

Ekonomistai įžvelgia naują tendenciją – migracija Lietuvoje nebėra vienpusis eismas ir galima viltis, kad po kelių metų iš Lietuvos išskris tiek žmonių, kiek ir sugrįš.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, iš Lietuvos šiemet jau išvyko apie 10 tūkst. gyventojų, o sugrįžo – pusė tiek.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (533)