„G4S Lietuva“ skirta 9 437 800 Lt, DNB - 8 630 200 Lt, SEB - 24 808 200 Lt, „Swedbank“ - 14 243 600 Lt baudos.

Konkurenciją ribojantys susitarimai truko nuo 3 metų 2 mėnesių iki 5 metų 3 mėnesių, pasak tarybos, šiuo metu jie nutraukti.

Nukentėjo klientai

Anot tarybos, bankai buvo įsipareigoję visas grynųjų pinigų tvarkymo paslaugas pirkti tik iš G4S, dėl ko kitų grynųjų pinigų tvarkymo paslaugų teikėjų galimybės konkuruoti buvo reikšmingai apribotos. Bankai susitarimų galiojimo laikotarpiu (nuo 3 metų 2 mėnesių iki 5 metų 3 mėnesių) prarado galimybes pasinaudoti G4S konkurentų pasiūlymais, net jei šie būtų siūlę teikti grynųjų pinigų tvarkymo paslaugas palankesnėmis sąlygomis.

„Svarbu pažymėti, jog bankų patiriamas grynųjų pinigų tvarkymo sąnaudas galiausiai padengia vartotojai, mokėdami bankams už grynųjų pinigų išėmimą iš bankomatų, valiutos keitimą ar kitas operacijas, susijusias su grynaisiais pinigais”, nurodo taryba.

Tokiais veiksmais, pasak Konkurencijos tarybos, buvo daroma žala įmonėms bankų klientams, nes dėl bankų sprendimų jiems buvo apribotos galimybės rinktis kitą nei G4S inkasavimo paslaugų teikėją bei pasinaudoti konkurencijos teikiama nauda.

Tyrimas – po „Eurocash1” skundo

Kaip nurodo advokatų kontoros „Borenius“ vadovaujantis partneris Daivis Švirinas, tyrimas buvo pradėtas, kai į Konkurencijos taryba kreipėsi jo klientas saugos tarnyba „Eurocash1”.

„Dėl G4S inicijuotų ir į sutartis su šiais bankais įtrauktų nuostatų bankai buvo priversti pirkti pinigų tvarkymo paslaugas iš esmės vien tik G4S, užimančio superdominuojančią padėtį/lyderio poziciją pinigų tvarkymo rinkoje ir su ja susijusioje inkasavimo paslaugų su tiesioginių kliento pinigų įskaitymu į banko sąskaitą rinkoje. <...>„Eurocash1” buvo izoliuojama nuo pačių bankų ir bankų klientų ir negalėjo jiems teikti pinigų tvarkymo ir inkasavimo paslaugų”, - kreipimosi motyvus nurodė teisininkas.

Anot jo, jo bankų prisiimti įsipareigojimai G4S atžvilgiu reikšmingai ir ilgam apribojo konkurenciją ir užtikrino G4S galimybę išsaugoti savo išskirtinai stiprią padėtį šiose rinkose.

Sprendimą skųs

DNB bankas nurodo, jog nesutinka su Konkurencijos tarybos sprendimu ir ruošiasi jį skųsti.

„Bankas laikosi įstatymų ir niekuomet nedalyvavo neteisėtuose susitarimuose su kitais bankais. Nesutikdamas su sprendimu, bankas savo poziciją gins teisme, kaip numato įstatymai”, - banko pozicija dėsto DNB atstovas spaudai Andrius Vilkancas.

Kol nėra išanalizuotas toks tarybos sprendimas, „G4S Lietuva“ nuo detalesnių komentarų susilaiko, tačiau neatmeta galimybės sprendimą skųsti.

„Šiuo metu pradėjome aktyvias konsultacijas su teisininkais ir kol neturime jų išvadų bei rekomendacijų, viešai situacijos nekomentuosime. Galiu tik dar kartą pakartoti mūsų įmonės poziciją, kurios laikėmės viso proceso metu – konkurencijos reguliavimo „G4S Lietuva“ nepažeidė, o tyrimo metu glaudžiai bendradarbiavo su Konkurencijos taryba“, - sakė bendrovės „G4S Lietuva“ generalinis direktorius Saulius Tulevičius.

SEB banko ryšių su žiniasklaida vadovas Arvydas Žilinskas sakė, kad SEB konkurencijos teisės normų nepažeidė. „Manome, kad šiuo atveju bankas nepažeidė jokių konkurencijos teisės normų ir tyrimo metu pateikė savo argumentus Konkurencijos tarybai. Dabar atidžiai nagrinėjame Konkurencijos tarybos sprendimą ir svarstome visas įmanomas teisines priemones, kad būtų užtikrintas sąžiningas sprendimas. Susipažinti su sprendimu mums prireiks kelių dienų ir mes neteikiame detalesnių komentarų“, - sakė jis. Bankas apsisprendė tarybos sprendimą skųsti.

„Swedbank“ Konkurencijos tarybos sprendimą planuoja skųsti. „Detaliai mes sprendimo komentuoti negalime, nes su juo nesame išsamiai susipažinę, tačiau iš to, ką dabar turime, manome, kad į mūsų argumentus Konkurencijos taryba neatsižvelgė ir iš esmės su sprendimu mes nesutinkame, nes nemanome, kad pažeidėme Konkurencijos įstatymą, ir ta bauda yra neadekvati. Mūsų sprendimas yra skųsti šį nutarimą“, - sakė„Swedbank“ Lietuvoje atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

Centrinis bankas: bankų veiklai įtakos neturės

Lietuvos bankas sveikina tyrimus, susijusius su konkurencija, bet tuo pačiu nurodo, kad baudų dydis neturės įtakos bankų veiklai.

„Konkurencinės aplinkos tyrimai sveikintini, ypač sektoriuose, kur dominuoja keli stambūs žaidėjai. Savo ruožtu, galime pasakyti, kad skirtos baudos bankų veiklai įtakos neturės, nes jų dydis tėra visai nedidelė bankų valdomo turto dalis“, - sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)