Kaip rašoma pranešime spaudai, iki šiol nuobaudos taikytos tik už akcizais apmokestinamų prekių laikymą, gabenimą, naudojimą ar realizavimą pažeidžiant nustatytą tvarką.

Tačiau toks teisinis reguliavimas, kuomet nėra numatyta atsakomybė nelegalių alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių pirkėjams, skatina kontrabandą. Projekte siūloma, kad už teisės aktų tvarka nepaženklintų alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių įsigijimą baudos būtų diferencijuotos pagal įsigytų prekių vertę.

Bauda nuo 100 iki 300 litų su prekių konfiskavimu būtų taikoma asmenims, įsigijusiems nelegalių alkoholinių gėrimų ar tabako gaminių, jei jų vertė neviršija dviejų minimalių gyvenimo lygių (260 litų).

Jei prekių vertė viršija du, bet neviršija 10 minimalių gyvenimo lygių (260 -1,3 tūkst. litų), būtų skiriama 1- 5 tūkst. litų bauda su prekių konfiskavimu. Bauda, siekiančia 5-10 tūkst. litų ir prekių konfiskavimas grėstų tuomet, kai kontrabandos vertė viršija dešimt, bet neviršija penkiasdešimties minimalių gyvenimo lygių (1,3-6,5 tūkst. litų).

Jei kontrabandinių prekių vertė viršytų penkiasdešimt minimalių gyvenimo lygių, tuomet grėstų piniginė bauda nuo 10 tūkst. iki 20 tūkst. litų su šių prekių konfiskavimu.

Kontrabandinių prekių vertę siūloma apskaičiuoti pagal jų muitinę vertę, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius.

Teisingumo ministerijos parengti įstatymų projektai dar bus svarstomi Seime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)