Kaip informuoja DELFI.lv, Latvijoje jau prasidėjo kampanija, kuria siekiama paskatinti verslininkus sąžiningai elgtis prieš įvedant eurą. Tiesa, verslininkai galvoja ir imasi veiksmų greičiau nei Ekonomikos ministerija.

Daugelis verslininkų jau ėmė apvalinti kainas į didesnę pusę. Galbūt ironiška, kad pirmasis tai padarė Latvijos Kultūros ministerijai priklausantis Latvijos nacionalinis simfoninis orkestras – bilietai į orkestro koncertus jau pabrango.

Latvijos didžiosios gildijos bilietų kasoje paaiškino, kad bilietai iš tiesų pabrango, nes pereinant prie euro reikėjo suapvalinti kainas.

Kredito įstaigose aiškina, jog kainos šoktelėjo, nes sumažėjo klientų, o paslaugų kainos padidėjo. „Swedbank“ paaiškino, kad perėjimas prie euro bankui atsieis 10 mln. latų (34,5 mln. Lt).

Kainos padidėjo ir medicinos centre ARS. Anksčiau už vizitą pas pediatrą reikėjo mokėti 18 latų (88 Lt), dabar – 18,27 latų (26 eurus; 90 Lt), už apsilankymą pas okulistą – 22 latus (108 Lt), dabar – 22,49 latus (32 eurus; 110 Lt), pas fizioterapeutą – 11 latų (54 Lt), dabar – 11,95 latus (17 eurų; 59 Lt). Medicinos centras ketverius metus nedidino kainų, o dabar padidino.

Įmonė „Euro park“ (automobilių stovėjimo aikštelė) jau išsiuntė klientams sąskaitas su naujomis kainomis: nuo spalio mokesti mėnesiui kainuos nebe 50 (246 Lt), o 69,58 lato, arba 90 eurų (311 Lt). Naktinis abonementas nuo šiol kainuos 31,63 lato, arba 45 eurus (155 Lt). Įmonės atstovai aiškina, kad rudenį ir žiemą padaugės klientų, o apvalias sumas paprasčiau reklamuoti.

Kainų pasikeitimai įvyko ir greitojo maisto restoranų „McDonalds“ tinkle: vaflių ragelis su ledais kainuos 75 euro centus (2,59 Lt). Pavadinimą pakeitė parduotuvė „Viskas už 1 latą“. Dabar parduotuvė vadinasi „Viskas už vienodą kainą“, nes visos prekės kainuoja po 1,25 lato (4,32 Lt). Kainas į didesnes suapvalino ir Vandens atrakcionų parkas Jūrmaloje.

Latvijos Centrinė statistikos valdyba mano, kad ne visi kainų didinimo atvejai vienodi, tiesa, pripažįsta, kad pastarąjį mėnesį tokia tendencija pastebima.

Finansų ministerija mano, kad galiausiai viską spręs pirkėjai – juk jie gali ir nepirkti pabrangusių prekių ir paslaugų.

„Pats taip elgiuosi ir kitiems patariu – maksimaliai ignoruokite ir boikotuokite tokius verslininkus“, – paragino finansų ministras Andris Vilkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (317)