Skelbiama, kad šiemet Lietuva prasčiau pasirodė vertinant laisvę nuo korupcijos, fiskalinę nepriklausomybę, prekybos, verslo, darbo jėgos, monetarinę laisves. Geriau Lietuva įvertinta tik valstybės išlaidų srityje. Iš viso Lietuva surinko 72,1 balą.

Kaip skelbia „Heritage Foundation”, Lietuvos indeksas palyginus su praėjusiais metais pakilo 0,6 balo dėl valdžios pastangų valstybės išlaidose. Europos kontekste Lietuva užima 12 vietą iš 43 šalių. Vertinant bendrai, Lietuvos balas yra daug aukščiau nei pasaulio ir regioninis vidurkis.

Ekonominės laisvės šalių indeksą kasmet sudarinėja „Heritage Foundation“ kartu su „Wall Street Journal“.

Ekonomiškai laisviausių šalių penketukas:

Honkongas – 89,3 balo
Singapūras – 88 balai
Australija – 82,6 balo
Naujoji Zelandija 81,4 balo
Šveicarija – 81 balo

LLRI: ekonomika nelaisvėja

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) vyresnysis ekspertas Vytautas Žukauskas teigia, kad žiūrint į indekso rezultatus Lietuvoje nuo 2004 m. ekonominės laisvės nedidėjo: nuo šių metų didelių pasislinkimų į viršų ar žemyn bendrame vertinime nebuvo.

Lietuva yra priskiriama prie šalių,kuriose ekonominės laisvės yra santykinai daug, tačiau jinepasiekia laisviausių šalių įvertinimo. Naujausias Lietuvos vertinimas itin gerų rezultatų nerodo, Lietuva geriau nei praeitais metais pasirodė tik vienoje srityje – valdžios išlaidų. Taip nutiko dėl to, jog 2011 m. valdžios sektoriaus išlaidos buvo šiek tiek sumažintos lyginant su 2010 m. Svarbu tai, kad šis rodiklis itin sparčiai prastėjo 2011 ir 2012 m. indeksuose. Taigi – šiais metais tik šiek tiek atsitiesė anksčiau sparčiai prastėjęs vertinimas. Be to, valdžios išlaidos yra antra prasčiausiai įvertinta sritis iš 10-ies sričių (po korupcijos)“, - indekso rezultatus vertino specialistas.

Vytautas Žukauskas
V. Žukauskas taip pat pastebėjo, kad nepagerėjo Lietuvos vertinimas tose srityse, kuriai praeita Vyriausybė skyrė nemažai dėmesio – verslo sąlygos bei darbo rinkos reguliavimo lankstumas.

„Verslo sąlygų srities vertinimas po truputį blogėjo jau nuo 2006 m. Be to, kiek daug buvo šnekėta apie poreikį lanksčiau reguliuoti darbo santykius Lietuvoje ir taip spręsti darbo rinkos problemas, jokių esminių pakeitimų padaryti nepavyko“, - kritiką buvusiai Vyriausybei išsakė ekonomistas.

Komentuodamas šio indekso svarbą, LLRI specialistas teigė, kad tose šalyse, kur ekonominės laisvės yra daugiau, žmonės yra turtingesni, uždirba daugiau pajamų, yra sveikesni ir gyvena ilgiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)