„Lietuvos bankinės sistemos apsivalymas buvo būtinas: kai kurių bankų veikla turėjo netgi mafijinių, tarptautinės prekybos ginklais elementų“, - kalbėjo prezidentė.

DELFI Lietuvos banko paprašė detalizuoti, apie kokias operacijas ir finansų institucijas užsiminė D. Grybauskaitė. Tačiau centrinis šalies bankas jokių konkrečių atvejų neįvardijo.

Lietuvos bankas, nustatęs faktus, liudijančius galimai nusikalstamą veiklą, apie juos praneša atitinkamoms teisėsaugos institucijoms. Lietuvos bankas taiko praktiką, kad po atliktų finansų rinkos dalyvių inspektavimų, jei nustatoma minėtų faktų, kreipiamasi į teisėsaugos institucijas, prašydamas pagal kompetenciją įvertinti inspektavimo ataskaitoje nurodytas aplinkybes. Toliau labai svarbiomis tampa teisėsaugos institucijų pastangos ir jų veiksmai galimai nusikalstamoms veikoms atskleisti. Lietuvos bankas konstruktyviai bendradarbiauja teikdamas visą reikalingą informaciją teisėsaugos institucijoms“, - DELFI teigė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovas Vytautas Valvonis.

Kaip tokios veiklos pavyzdžius, jis nurodė teisėsaugos atliekamus tyrimus dėl Ūkio banko, „Snoro“ bei kai kurių kredito unijų veiklos.

DELFI primena, jog abu griežtų centrinio šalies banko sankcijų susilaukę bankai buvo linksniuojami įvairiuose skandaluose. Pavyzdžiui, „WikiLeaks“ paviešintuose JAV diplomatų susirašinėjimuose nurodoma, kad per „Snorą“ galimai plaukė su Irano branduoline programa susiję pinigai. Tuo tarpu Ūkio bankas figūruoja tarptautinį rezonansą sukėlusioje mįslingai žuvusio teisininko Sergejaus Magnickio istorijoje, kurios veikėjai, kaip įtariama, iš Rusijos biudžeto pasisavino apie 230 mln. JAV dolerių. Kauno prokurorai įtaria, kad per Ūkio banke buvusias sąskaitas galimai išplauta apie 13 mln. JAV dolerių, susijusių su S. Magnickio istorija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)