LLRI skelbia, kad didžiausią ekonomikos šešėlio dalį sudaro cigarečių, alkoholio, degalų ar kitų prekių kontrabanda. Ši veikla sudaro apie 35 proc. visos šešėlinės ekonomikos. Antroje vietoje – nelegalus darbas ir atlyginimai „vokeliuose“ (23 proc.). 21 proc. tenka prekių ir paslaugų teikimui nesumokant mokesčių, ekonominės veiklos slėpimui. Prekyba nelegaliomis prekėmis ir paslaugomis siekia 12 proc. visos šešėlinės ekonomikos.

Instituto tyrimo duomenimis, dėl stipriųjų alkoholinių gėrimų šešėlio į valstybės biudžetą per šiuos metus nebus surinkta 410 mln. litų akcizo. Spėjama, kad neapmokestinti alkoholiniai gėrimai sudaro apie 36 proc. visos rinkos.

Apklausa rodo, kad vos 40 proc. gyventojų nepateisina nelegalaus alkoholio vartojimo. 7 proc. sako, kad visiškai pateisina, o 26 proc. - yra linkę pateisinti.

LLRI skaičiuoja, kad dėl šešėlinės cigarečių rinkos valstybė netenka 11 mln. litų pajamų, o nelegali cigarečių rinka Lietuvoje sudaro apie 29 proc. visos rinkos.

Lietuvos rinką vis labiau užpildo baltarusiškos cigaretės. Iki krizės daugiausia cigarečių kontrabandos atkeliaudavo iš Rusijos. Tačiau nuo 2010 m. pradėjo vis daugėti cigarečių iš Baltarusijos. Skaičiuojama, kad šiais metais 25 proc. nelegalių cigarečių atkeliauja iš Rusijos, o 75 proc. - iš Baltarusijos. 2010 m. atitinkamai – 56 proc. ir 44 proc.

Kaip svarbi šešėlinės ekonomikos dalis, įvardijama ir nelegali kuro prekyba. Skelbiama, kad ji gali sudaryti 15-20 proc. visos degalų rinkos. Užsipylus 50 litrų nelegalaus benzino valstybė praranda 118 litų mokesčių.

Baltarusijoje cigaretės vos už litą

Vytautas Žukauskas
LLRI vyresnysis ekspertas Vytautas Žukauskas teigė, kad Lietuvoje šešėlinę ekonomiką lemia įprastiniai veiksniai: mokesčių reguliavimo dydis, šalies ekonominė padėtis, pajamų ir pragyvenimo lygis.

„Lietuvoje akcizai nėra didžiausi Europos Sąjungoje, bet akcizinės prekės yra sunkiausiai įperkamos dėl žemo pajamų lygio“, - aiškino specialistas.

Prie šešėlinės ekonomikos prisideda ir žmonių tolerancija šešėliui. LLRI atlikta apklausa rodo, kad 61 proc. Lietuvos gyventojų visiškai arba iš dalies pateisina nelegalių prekių vartojimą, o nepateisina – 29 proc.

Didesnei šešėlinei ekonomikai duris atveria ir šalies korupcijos lygis.

„Tačiau Lietuvoje turime ir dar vieną specifinę priežastį – tai geografinė padėtis ir produktų kainos kaimyninėse šalyse“, - kalbėjo V. Žukauskas.

0,5 litro degtinės Lietuvoje kainuoja – 18 litų, Rusijoje (Kaliningrado srityje) – 11,9 lito, Baltarusijoje – 11,97 lito.

Už litrą dyzelino Lietuvoje mokama 4,71 lito, Rusijoje – 2,54 lito, Baltarusijoje – 2,56 lito.

Cigarečių pakelis Lietuvoje vidutiniškai kainuoja 7,77 lito, o Rusijoje cigarečių galima nusipirkti už 2,07 lito, Baltarusijoje – pigiausios cigaretės vos už 1 litą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)