VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas DELFI teigė, kad „Google Maps Street View“ mokesčių inspektoriai pasitelks visokeriopai. Tikimasi, kad ši „Google“ paslauga padės sparčiau ir efektyviau tirti galimus neteisėto praturtėjimo atvejus.

„Atliekant gyventojų rizikingumo vertinimą ir atranką tikrinimams, bus galimybė įsitikinti, koks turtas „slepiasi“ už atitinkamo įrašo Nekilnojamojo turto registre, preliminariai įvertinti jo vertės atitiktį deklaruotai vertei. Bus galimybė per atstumą apžiūrėti asmens nekilnojamąjį turtą tais atvejais, kai turto objektai yra nutolę nuo mokesčių administratoriaus buveinės. Tai svarbu todėl, jog bus galimybė lanksčiau naudoti turimus kontrolės darbuotojų išteklius, nepriklausomai nuo teritorinio principo. Priemonė gali padėti nustatyti neįregistruotus nekilnojamojo turto objektus, pvz., turint informacijos, kad žemės sklypų paskirtis pakeista į gyvenamųjų namų statybos, gauti leidimai statyti, tačiau jokio nekilnojamojo turto objekto nėra įregistruota, „Google Maps Street View“ pagalba būtų galimybė nustatyti, kokia yra faktinė situacija nagrinėjamuose žemės plotuose“, - atsiveriančias galimybes vardijo A. Klerauskas.

Pasak jo, „Google“ vaizdai papildo lig šiol VMI turėtų įrankių arsenalą. Lig šiol mokesčių inspektoriai dažnai neturėjo galimybės greitai palyginti, pavyzdžiui, pirkimo dokumentuose nurodytą nekilnojamojo turto vertę su realiu šio turto vaizdu.

Tyrimų pagreitėjimas, A. Klerausko teigimu, yra tikėtinas, tačiau tai nėra pagrindinis „Google“ paslaugos naudojimo tikslas.

„Gyventojų mokestinių tyrimų ir patikrinimų trukmė yra labai skirtinga, kadangi ji didžiąja dalimi priklauso nuo paties tikrinamo asmens, pvz., nuo to, ar jis yra išsaugojęs tam tikrus sandorius patvirtinančius arba su pajamomis ir išlaidomis susijusius dokumentus, ar jis geranoriškai bendradarbiauja su mokesčių administratoriumi, ar kiekvieną mokesčių administratoriaus veiksmą ir prašymą skundžia teismui ir pan. „Google Maps Street View“ teikiamas galimybes visų pirma siejame ne su tyrimų trukmės aspektu, tačiau tam tikros laiko ekonomijos taip pat galima tikėtis“, - tęsė VMI viršininko pavaduotojas.

Mokesčių inspektoriai, be kitų funkcijų, vykdo ir nelegalios veiklos prevenciją: atlieka reidus, tikrina galimai be leidimų veikiančias prekybos ar paslaugų teikimo vietas. Tikėtina, kad šioms funkcijoms VMI taip pat pasitelks virtualią „Google“ akį.

„Realios „Google Maps Street View“ panaudojimo galimybės bei veiksniai, ribojantys jos naudojimą (nereikia pamiršti, kad ši priemonė nėra kurta mokesčių administravimo tikslais), paaiškės laikui bėgant. Taip, galima prognozuoti, kad viena iš „Google Maps Street View“ panaudojimo galimybių galėtų būti ta, jog prieš atliekant operatyvų patikrinimą, „Google Maps Street View“ pagalba susirasti kaip atrodo vieta, kur ketinama vykti ir pan.“, - svarstė A. Klerauskas.

Papildomų mokymų, kaip naudotis atsivėrusiomis „Google“ galimybėmis, VMI personalui rengti neketinama. Anot A. Klerausko, „Google Maps Street View“ paslauga skirta plačiajai visuomenei ir sudėtingų funkcijų iš esmės neturi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (388)