Kaip skelbia naujienų agentūra „Reuters, ir „Brent“, ir žaliavinės JAV naftos kainos pakilo daugiau nei 3 doleriais (7,75 lito) už barelį iki 112,03 JAV dolerių (apie 289,27 Lt), iškilus nuogąstavimui, kad Vakarų intervencija galėtų destabilizuoti situaciją Artimuosiuose Rytuose, kur išgaunama trečdalis pasaulio naftos.

Paveiks kuro kainas ir Lietuvoje

„Dėl neramumų Sirijoje ir baimės, kad bus sutrikdytas naftos tiekimas, naftos kaina šiek tiek kyla. Kitą vertus, mes matome, kad naftos kaina jau kurį laiką yra pakankamai aukšta ir pastarąjį pusmetį laikosi gana aukštame lygyje, tad itin didelių pokyčių – dešimtimis procentų – nei dabar matome, nei turbūt galima būtų tikėtis“, - dėsto bendrovės „Finasta Asset Management" fondų valdytojas Vaidotas Rūkas.

Pasak jo, ginkluoto konflikto su Sirija atveju naftos kaina dar turėtų ūgtelėti, tačiau ne taip drastiškai, kaip istoriškai kilo ankstesnių konfliktų metu.

„Pasaulis per penkerius – dešimt metų yra pasikeitęs ir naftos gavyba JAV yra ganėtinai padidinta. Tad neramumai ir sutrikdymai Sirijos konflikto atveju nebūtų tokie katastrofiški, kaip jie būtų buvę prieš penkerius ar dešimt metų. Tačiau galiu vienareikšmiškai pasakyti, kad naftos kaina sureaguos į didesnį konfliktą“, - mano V. Rūkas.

Jis dėsto, jog žaliavinės naftos kainų kilimas turėtų tiesiogiai paveikti ir kuro kainas Lietuvoje.

„Jeigu nafta sudaro apie 40 proc. kuro kainoje, 10 proc. padidėjus naftos kainai, tikėtina apie 4 proc. pabrangs ir kuras”, - sakė V. Rūkas.

Visų laikų naftos kainos rekordas buvo pasiektas 2008 m. liepos 3-ąją – 145,29 JAV doleriai (apie 374,51 Lt) už barelį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)