Rusijos atstovai tokį pasiūlymą pateikė Kipro prezidentui Nikui Anastasiadžiui, informuoja "RIA Novosti", remdamasi Kipro televizija "Sigma TV".

Siūloma suteikti lėšų Kipro finansų įstaigoms, tai šaliai atvertų galimybę apsieiti be tarptautinių kreditorių paramos su jų iškeltomis griežtomis sąlygomis.

Tuo tarpu šaltiniai, artimai susiję su Kipro prezidentu, teigia, kad N. Anasatasiadis nenori svarstyti "Gazprom" pasiūlymo, nes nori gauti paramą iš ES.

Euro zonos finansų ministrai ir Tarptautinis valiutos fondas penktadienį Briuselyje susitarė dėl 10 mlrd. eurų finansinės paramos Kiprui, kuris mainais turės taikyti "skausmingas" priemones indėlininkams. Pagal pirminį susitarimą su kreditoriais buvo numatyta, kad visi indėliai, laikomi Kipro bankuose, bus apmokestinami vienkartiniu 6,75 proc. mokesčiu, jeigu banke laikoma suma yra iki 100 tūkst. eurų, o jeigu suma viršija 100 tūkst. eurų - 9,9 proc. mokesčiu.

Pasak žiniasklaidos, didžiųjų bankų atstovai sekmadienį visą dieną atsakinėjo į indėlininkų, daugiausia iš Rusijos ir Ukrainos, skambučius - klientai sunerimę, kad jų sąskaitos gali būti įšaldytos, o mokestis padvigubintas.

"Didžiųjų bankų skyriai savaitgalį dirbo be pertraukų, mėgindami išaiškinti klientams, neturintiems supratimo, kaip veikia euro zonos mechanizmas. Jie kol kas nepanikuoja, bet yra rimtai susirūpinę", - sakė vienas teisininkas, artimiau susipažinęs su situacija.

Gandai apie tokio mokesčio įvedimą ėmė sklandyti jau nuo vasario pabaigos. Ir nuo tol kiekvieną dieną iš Kipro bankų į užsienį nutekėdavo po 100-150 mln. eurų.

Kipro finansų ministras Michaelis Sarris po euro grupės posėdžio šeštadienį pareiškė, kad Kipras tikisi teigiamo Rusijos sprendimo dėl finansinės paramos salai.

Sekmadienį Kipro prezidentas pažadėjo iš dalies kompensuoti nuostolius indėlininkams dėl priverstinio indėlių nurašymo.

Kipro centrinis bankas pranešė, kad Kipro bankams laikinai uždrausta vykdyti bet kokius pinigų pervedimus ir mokėjimus tiek šalyje, tiek užsienyje.

Kipro valdžia kreipėsi į ES su prašymu surengti neeilines konsultacijas dėl susitarimo sąlygų pakeitimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)