Pasak dienraščio, kol kas konkretūs žingsniai žengti dėl galimybės atstatyti smuklę „Sandkrug“, kuri stovėjo ant gerai matomo kalno prie pat Senosios perkėlos. Teigiama, kad šioje smuklėje buvo trumpam stabtelėjusi ir į Memelį Kuršių nerijos senuoju pašto keliu važiavusi Prūsijos karalienė Luizė.

Pasak Lietuvos jūrų muziejaus istoriko Dainiaus Elerto, išlikusi gana gausi medžiaga šiais laikais leidžia susipažinti su smukle iš atvirukų, nuotraukų. „Ta smuklė ant kalno stovėjo labai seniai, gal net XVIII amžiuje, tačiau labiausiai ji žinoma iš vėlesnių laikų. Deja, po karo, sovietiniais laikais, šeštojo dešimtmečio pradžioje, smuklė buvo sudeginta. Spėjama, kad tai padarė pasieniečiai. Smuklės patalpose jie buvo įsirengę stebėjimo postą, vėliau jo atsisakė, objektas buvo padegtas. Dabbar ten likę tik pamatai“, - LŽ pasakojo jis.

Senosios smuklės atstatymo idėja jau pasiekė Klaipėdos merijos biurokratų kabinetus. Anot uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorės Juditos Simonavičiūtės, yra duotas pavedimas išsiaiškinti visas teisines galimybes įgyvendinti šį sumanymą.

Smiltynė XIX amžiaus pabaigoje - XX amžiaus pradžioje buvo itin mėgstama anuomečio Memelio gyventojų ir svečių pramogų oazė. Be kurhauzo, šioje Kuršių nerijos dalyje veikė ir legendinės smuklės. Deja, nė viena jų iki mūsų laikų neišliko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)