Pirmasis klausimas, kuris buvo užduotas premjerui A.Butkevičiui buvo dėl „Verslios Lietuvos“ vadovo: buvo klausiama kokių rezultatų premjeras pasigedo.

A.Butkevičius sakė, jog P.Lukauskas vengė atsiskaityti už savo išvykas į užsienį ir ten atliktus darbus, taip pat dabartinių valdančiųjų netenkino jo „vadybiniai dalykai“.

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS - LKD) partijos pirmininkas Andrius Kubilius padarė išvadą, kad P.Lukauskas buvo atleistas dėl to, kad nepatiko jo asmenybė.

„Vienas svarbiausių „Verslios Lietuvos“ tikslų padėti mūsų verslui eksporto rinkose, atrodytų, kad eksporto rezultatai yra tikrai labai neblogi, 50 proc. viršijame tą piką, kuris buvo iki 2008 m. krizės, mano klausimas būtų labai paprastas, kokie „Verslios Lietuvos“ agentūros rezultatai jūsų netenkino, kad reikėjo atleisti vadovą, antras klausimas, gal galite išvardinti kokius tikslus kelsite naujai agentūros vadovybei, trečias klausimas, ar Birutė Vėsaitė, ėmusis tokių klaidingų veiksmų savo veiksmus derino su jumis, ir ar jūs nemanote, kad ministrės Vėsaitės nekompetencija, tokios grubios klaidos paprasčiausiai trukdo jūsų Vyriausybei tinkamai dirbti“, - klausė A. Kubilius.

„Aš pokalbį su ponu Lukausku turėjau keletą kartų ir mes kalbėjome ne apie tai, kad atleisti žmogų iš darbo, ar neatleisti ir jam buvo aiškiai pasakyta, kad sausio mėnesį, kada mes susitikome, buvo pasakyta, kad mano vienas iš pagrindinių reikalavimų, kad aš matyčiau kokius rezultatus pasiekia kiekviena ministerija pasibaigus ketvirčiui, pusmečiui, nes aš esu motyvuotas į rezultatų siekimą. Ir tada galima vertinti kiekvienos institucijos vadovo darbą, ar jisai kuo tai ydingas, ar ne. Dėl jo tam tikrų išvykų, kur tik žodiškai buvo sutarta, raštu tikrai nėra, visuomenė ir žiniasklaida buvo suklaidinta, kad sutartyje yra pasirašyta, kad jam taikoma išimtis dešimt savaičių per metus atlikti kitą darbą“, - sakė A. Butkevičius.

Pasak jo, P.Lukauskas teigė, jog su savo pareigomis susitvarko, o kiekvienoje išvykoje, konsultuojant tam tikras įmones, yra sudaroma galimybė ir susidaryti nuomonę apie Lietuvos verslo aplinką ir netgi pritraukti užsienio investicijas.

„Jo buvo ir netgi toks kaip noras paaiškinti, pateisinti, kad, reiškia, jis išvažiuoja ir kalbasi ir susitikinėja užsienyje su atskirų kompanijų vadovais, su verslo atstovais. Tai tas pokalbis draugiškoje aplinkoje pasibaigė ir pasakiau, jeigu mums, ūkio ministrei, tiks šitas variantas ir jūs konkrečiai atsiskaitysite, kokie yra nuveikti darbai ir kokią naudą Lietuva mato iš to, kokie yra pasiekiami rezultatai, puikiai suprantame, kad rasime sutarimą ir jokių problemų nekils. Ir kada buvo aiškiai pasakyta, kad žinote, mes vos ne aukščiau esame už ministrus ir čia, žinote, yra komercinė paslaptis, jokia informacija nebus teikiama, to nebus, susitarkime iš anksto ir šitoje srityje jau mes diktuosime kadrų politiką“, - aiškino A.Butkevičius.

A.Kubilius dar kartą perklausė, kokie rezultatai bus keliami „Versliai Lietuvai“, kurios pagrindinis tikslas buvo padėti lietuviškoms įmonėms eksportuoti ir kas netenkina A.Butkevičiaus vyriausybės.

„Šiuo metu netenkina vadybiniai dalykai, - sakė premjeras. - Ar jūs galite sutikti kada nors su bet kokiu pavaldiniu, kuris važiuotų į kitą valstybę ir neatsiskaitytų, ką jis veikia, ką jis daro?“

„Tai kaip suprantu, elementariai asmeniškai nepatiko žmogus. Taip reikia tai traktuoti ir dėl to jis yra atleistas iš pareigų, nes dėl rezultatų mes nieko neišgirdome, kurie rezultatai yra netinkami ir kokius rezultatus jūs planuojate kelti šiai agentūrai“, - komentavo A.Kubilius.

Premjeras A.Butkevičius replikavo, kad tai yra A. Kubiliaus nuomonė.

Klausė, kur slėps B.Vėsaitę

„Gerbiamas premjere, pratęsiant ūkio ministrės temą, mūsų turimomis žiniomis, ūkio ministrė Birutė Vėsaitė nėra įtraukiama, ko gero, tai daroma tikslingai, į delegacijų, susitinkančių su užsienio atstovais, sudėtį. Galbūt tai yra daroma tikslingai, ją siekiant nuslėpti, na, žinant, jos galbūt ar nekompetenciją, ar pomėgį kartais kalbėti į pievas. Tai sakykite, dabar Lietuvą pusę metų pirmininkaus Europos Sąjungos tarybai, kur jūs slėpsite Birutę Vėsaitę“, - klausė TS – LKD partijos frakcijos narys Paulius Saudargas.

„Ji ir šiuo metu yra Kazachstane, - pasakė A.Butkevičius, po kurio posėdyje nugriaudėjo juokas ir plojimai. - Ne, palaukite, ja pasitikėjimas yra ir nematau, dėl ko čia reikia juoktis, ji netgi vadovauja delegacijai. Taip pat yra numatytos ir kitos išvykos, sekanti išvyka, kiek žinau, ji susitinka su Azijos ministrais, su Oksfordo centro verslu, kita išvyka yra numatyta į Izraelį dalykiniais klausimais, aukščiausio lygio susitikimuose dalyvaus. Visiškai neseniai ji buvo Kinijoje ir vadovavo delegacijai ir buvo beveik pačio aukščiausio lygio susitikimai ir, aš manau, čia nereikia daryti jokios tragedijos.“

Posėdyje frakcijų nariai pateikė ir daugiau klausimų, susijusių valstybės biudžetu, sveikatos ir kitais aktualiais klausimais.

Pasigedo darbo grupių rezultatų

Frakcijų nariai taip pat klausė, kur dingo naujosios vyriausybės sudarytų dviejų pagrindinių darbo grupių rezultatai, t.y. dėl energetikos strategijos ir mokesčių reformos.

„Jūs sudarėte darbo grupę, paskyrėte vadovą, kuris asmeniškai tiesiogiai jums pavaldus, nustatėte prioritetus, terminus, viską jūs apsprendėte ir mums duodavote nuorodą į tą grupę, kai klausdavome, kas bus su mokesčių reforma. Dabar mane nustebino, kad jūs lyg ir šalinatės nuo to produkto, kurį pateikė darbo grupė“, - klausė TS – LKD frakcijos narys Jurgis Razma.

Jo manymu, tai, kad Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas socialdemokratas Bronius Bradauskas suabejojo, ar iki liepos bus suspėta atlikti skaičiavimus, kokią įtaką biudžetui turėtų konkretūs siūlymai dėl mokesčių mažinimo ar didinimo, yra nepasitikėjimas A.Butkevičiumi. Premjeras nurodė šį terminą.

"Ar čia Bradauskas Seime už Vyriausybę dirbs, ar pripažinsite, kad nežinote, ką ten keisti“, - klausė A.Razma.

„Jokio šalinimosi nuo darbo grupės nėra. Antras dalykas, darbo grupei buvo pavesta atlikti analitinį darbą ir jokiu būdu darbo grupei nebuvo pasiūlyta, kad pateikti pasiūlymus, kokia Lietuvoje turi būti įgyvendinta mokesčių sistema. Vieną sykį, jeigu kalbame apie vakarietišką vadybą, tai supraskime, kad šita darbo grupė buvo sudaryta iš specialistų analitikų, nežiūrint į jokią politinę ideologiją ir po to, kitame lygyje, jau politikai svarsto, kokius priimti politinius sprendimus, vadovaudamiesi atliktu analitiniu darbu“, - sakė A.Butkevičius.

Tačiau A.Kubilius priminė, kad buvo žadėta, jog gegužės 15 d. bus pateikta nauja Energetikos strategija, kuri turėjo būti parengta vadovaujantis energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus vadovautos darbo grupės išvadomis, tačiau jos dar nėra Seime.

Po posėdžio – apie pagrindinius tikslus: šilumos kainą ir darbo rinką

Pasibaigus posėdžiui, A.Butkevičius žurnalistams sakė, jog dėl kadrų politikos dabar turi teisę apsispręsti naujoji Vyriausybė, nes prieš ketverius metus atėjus į valdžią konservatoriams, jie daliai vadovaujančių postų ieškojo naujų žmonių.

„Kokie čia gali būti palyginimai?, - klausė A.Butkevičius. - Kitas dalykas, mes šiuo metu, t.y. socialdemokratai, Darbo partija, Tvarka ir teisingumas ir Lenkų rinkimų akcija suformavo daugumą ir ji sėkmingai įgyvendina Vyriausybės prioritetus.“

Pasak jo, dėl to po keleto mėnesių pasimatys teigiami pokyčiai darbo rinkoje, mažės apmokestinimas darbo pajamoms, šildymo sezono metu gyventojams mažės šilumos kaina bei bus pradėta reforma sveikatos apsaugos sistemoje, nors ji dar nepradėta atlikti.

Paklaustas apie ūkio ministrės darbą, A.Butkevičius sakė, jog darbas yra komandinis ir visais ministrais pasitikima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (535)