Premjeras Algirdas Butkevičius per žurnalo „Valstybė“ organizuojamą Lietuvos ekonomikos konferenciją išvardijo Vyriausybės tikslus, tai: patvarus ir subalansuotas ekonomikos augimas, stabdyti emigraciją, sukurti galimybių žmonėms gauti už pašalpas didesnį atlyginimą bei skatinti investicijas ir energetinių išteklių įvairovę.

„Yra esmė Lietuvoje sudaryti galimybę rasti darbą ir gauti orų, už pašalpas didesnį atlyginimą, taip pat mažinti socialinę atskirti ir pagerinti veiklos sąlygas smulkiajam ir vidutiniam verslui ir, savaime suprantama, skatinti investicijas“, - dėstė A.Butkevičius.

Jis vardijo, jog taip pat būtina užtikrinti energetinį efektyvumą ir saugumą, bei išlaidų mažinimą gyventojams.

„Trečias tikslas būtų šalies ūkio finansinio tvarumo užtikrinimas didinant įplaukas į biudžetą“, - sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, tikslas ateinantiems metams: vadovaujantis paruoštu euro įvedimo planu Lietuvai 2015 m. įsivesti eurą.

„Šiuo metu yra paruoštas priemonių planas, projektas, ir ateinančią savaitę jis bus Vyriausybės posėdžio metu priimtas. Aspektai yra keli ir tikrai priemonių planas yra labai didelis, bus sudarytos atskirtos darbo grupės, toms darbo grupėms vadovaus ir Ūkio ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, o kelioms darbo grupėms vadovaus Lietuvos bankas“, - priemonių plano aspektų nenorėjo detalizuoti premjeras.

Tačiau jis priminė, kad infliacija yra vienas iš iššūkių, kuriuos planuojama suvaldyti. Paklaustas, ar planuojama mažinti PVM, A. Butkevičius sakė, kad bendro PVM tarifo mažinti neplanuojama.

Rengia dvi energetikos strategijas

Premjeras taip pat teigė, kad šiuo metu yra rengiamos dvi energetikos strategijos: Lietuva su atomine elektrine ir be jos.

„Yra ruošiamos dvi strategijos, už jų parengimą yra atsakingas energetikos ministras. Viena strategija: jeigu neturime atominės elektrinės, kiek mes turime investuoti į biokatilų statybą, kiek mes turime galimybių pasigaminti vadinamo biokuro, kokią dalį biokuras turėtų sudaryti bendroje šildymo sistemoje. Kita kryptis: kogeneracinės elektrinės, t.y. elektros ir šilumos energijos gamyba. Šitie poreikiai arba planai turi būti suderinti su nauja finansine perspektyva“, - dėstė A. Butkevičius.

Jis sakė, jog prie abiejų strategijų dirba ne tik specialistai, bet ir mokslininkai.

Gyventojams Ūkio bankas gali papildomai nekainuoti

Kiek mokesčių mokėtojams kainuos Ūkio banko restruktūrizavimas premjeras pažadėjo patikslinti kitą savaitę bei sakė, kad gyventojams jis gali ir nieko nekainuoti.
Tačiau jis sakė, kad neigiamai vertina valstybines įstaigas, kurios laikė indėlius Ūkio banke.

„Aš žiūriu neigiamai, kada biudžetinis sektorius laiko nemažus indėlius komerciniuose bankuose“, - teigė A. Butkevičius.

Tačiau jis pabrėžė, kad, pavyzdžiui, savivaldybės turi teisę laikyti indėlius, tačiau svarbu, kad būtų laikomasi įstatymų.

„Vėjai (Indėlių draudimo fonde – DELFI) tikrai nešvilpauja, galiu visus nuraminti ir tie žmonės, kurie laikė indėlius Ūkio banke, jie 100 proc. atsiims savo ind4lius, jeigu norės. Bet aš nerekomenduoju skubėti ir bėgti atsiimti, nes nėra jokios rizikos“, - sakė A. Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (400)