„Iš šono žiūrint, visa tai atrodo ir graudu, ir juokinga vienu metu, kaip politikai įvedinėja progresinius mokesčius Lietuvoje... Čia tas pats, kaip kas nors pasakytų, kad reikėtų Lietuvoje Seimą įvesti ir rimtu veidu tai pasakotų... Progresiniai mokesčiai Lietuvoje yra jau seniai, ir ne tik dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio, kuris, mano dėka, prieš penkerius metus dar ir diferencijuotas buvo, bet pirmiausia dėl „Sodros“ – „Sodroje“ yra labai plokščios pensijos, įmokų „lubų“ nėra, ir tai daro didžiausią įtaką progresyvumui Lietuvoje“, – sakė R. Kuodis.

Tuo metu Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“, kuri ir pasiūlė Lietuvoje įvesti progresinius mokesčius, narys Andrius Mazuronis buvo įsitikinęs, kad R. Kuodis nėra gerai susipažinęs su „tvarkiečių“ siūlymais ir juos kritikuoja nepagrįstai.

Žinomas ekonomistas viešai klausė Andriaus Mazuronio, kas yra pajamos.

„Jeigu ponas Kuodis prieš komentuodamas paskaitytų konkrečius įstatymo projektus, o ne tik nuogirdom būtų girdėjęs, kad lyg kažkas siūlo progresinius mokesčius, tai būtų labai gerai ir labai naudinga iš jo, kaip ekonomisto, pusės, kuris mėgsta racionalią, pragmatišką ir argumentuotą diskusiją. Aš manau, kad jis visiškai nepaskaitė to, kas yra siūloma ir jis pasiduoda masiniam antiprogresyvumo sąvokos eskalavimui visuomenei, nors pats tuo pačiu sutinka, kad progresiniai mokesčiai šiandien jau yra pakankamai dideli ir kad kažką reikia daryt su tuo. Tik labai gaila, kad, iš tiesų, tokie protingi žmonės, labai moka daug kritikuoti, bet ne kažką pateikti“, – „Žinių radijui“ sakė A. Mazuronis.

R. Kuodžio teigimu, per neapmokestinamąjį pajamų dydį Lietuvoje įgyvendinamas mokesčių progresyvumas yra pažangesnis nei vadinamieji mokesčių laiptai.

„Politikai turbūt žagteltų, pamatę, koks progresyvumo laipsnis jau šiuo metu Lietuvoje yra. Progresyvumas apibrėžiamas kaip mokesčiais sumokamos dalies didėjimas, didėjant pajamoms. Nėra čia kalbos šitam apibrėžime apie jokius laiptus ir panašius dalykus, tai yra tik vienas iš būdų realizuoti progresyvumo idėją. Ir Lietuvoje ji realizuota pakankamai neblogu, pažangiu būdu, t. y. turint neapmokestinamąjį pajamų dydį, bet neturint mokesčio tarifo laiptų, nes tie laiptai yra gana iškraipantys ekonomiką aplink savo lūžius, tai vienas dalykas. Antras dalykas, tie laiptai nėra labai ir teisingi. Jeigu žmogus gauna nestabilias pajamas, bet vidutiniškai tokias pat kaip žmogus, gaunantis stabilias pajamas, tai nestabilias pajamas gaunantis žmogus kažkodėl sumokės daugiau mokesčių “, – tvirtino R. Kuodis.

Seimo frakcija „Tvarka ir teisingumas“ pirmadienį pasiūlė nuo kitų metų įvesti progresinius mokesčius visoms pajamoms, priklausomai nuo jų dydžio, iki 20 proc. didinti pelno mokestį ir apmokestinti 15 tūkst. litų viršijančias palūkanas.

„Žinių radijo“ laida „Aktualioji valanda“ kiekvieną darbo dieną 17.05 val.

Nuo darbo užmokesčio šiuo metu mokami mokesčiai:
 Moka darbuotojasMoka darbdavys
Gyventojų pajamų mokestis15 proc. 
Privalomojo sveikatos draudimo įmokos6 proc.3 proc.
Valstybinio socialinio draudimo įmokos3 proc.27,98 proc.
Įmokos į Garantinį fondą 0,2 proc.