Lietuvos laisvosios rinkos institutas prognozuoja, kad Lietuvoje šiais metais atlyginimai gali augti iki 8 proc., tačiau Estiją pavyti vargu ar pavyks.

Ekonomistas Romas Lazutka Žinių radijo laidoje „Finansai: faktai ir nuomonės“ sakė, kad estai daugiau uždirba dėl didesnių atlyginimų viešajame sektoriuje ir tolygesnio pajamų perdalijimo.

„Jau labai senai bandau atkreipti dėmesį, kad mūsų sukurta vertė paskirstoma gana netolygiai tarp samdomų darbuotojų ir savininkų – kuri dalis tenka darbui, kuri kapitalui. Tuo mes labai išsiskiriame, jau ir nuo Estijos”, - teigė ekonomistas.

Pasak jo, labai sunku paaiškinti, kodėl taip yra.

„Vakarų Europoje didelę įtaką turi profsąjungos, kurios dėl to (atlyginimo) derasi. Kolektyviai derantis galima įrodyti, kodėl augant įmonės pelnui adekvačiai neauga atlyginimas”, - aiškina R. Lazutka.

Lietuvoje dėl algos deramasi individualiai – žmogus sutinka su jam siūlomu atlyginimu arba ne, todėl jam nėra kaip kitaip jį pasidinti, tik išeinant į kitą darbą.

Pasak jo, Baltijos šalyse didelių skirtumų derybose dėl algų nėra. Dar kiti veiksniai, galintis paveikti algas, yra minimalios algos nustatymas ir viešojo bei privataus sektoriaus konkurencija dėl darbuotojų.

R. Lazutka teigia, kad pagal šiuos faktorius Lietuva atsilieka nuo kitų Baltijos šalių.