Pasak jo, artimiausius porą metų lėšų turėtų pakakti, tačiau vėlesniu laikotarpiu esą yra remiamasi vien tik optimistinėmis prielaidomis apie augsiančią šalies ekonomiką.

„Skaičiau Valstybės kontrolės ataskaitas ir 2005, ir 2008 m., ir išvada tokia – tokiai pensijų sistemos reformai nėra numatyti ilgalaikiai finansavimo šaltiniai. Šita situacija dabar yra lygiai tokia pati – mes priimam sprendimus, aš tikrai noriu pagirti viceministrą Audrių Bitiną, nes jis padarė gana didelį darbą, kaip teisininkas sumodeliavo tokį kompromisinį variantą, kuris ir teisininkams, ir politikams galbūt yra priimtinas. Tačiau man, kaip finansininkui, ir ekonomistams, su kuriais šnekėjau, atrodo, kad ta sistema ir tie pakeitimai tikrai nėra priimtini, nes yra gilių problemų. Pagrindinis klausimas – iš ko tai finansuojama? Finansavimo šaltinių nėra“, – „Žinių radijui“ sakė S. Jakeliūnas.

Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas ekonomistas Raimondas Kuodis buvo dar kategoriškesnis ir tvirtino, kad šių pakeitimų apskritai negalima laikyti reforma.

„Tai, kas buvo padaryta, negalima laikyti pensijų reforma...Bet kadangi buvusiai valdžiai reikėjo užsidėt paukštelį, kad jie atseit padarė pensijų reformą, nors jos nepadarė, tai paskutinėmis dienomis buvo šitas dalykas primestas jau naujai, ateinančiai Vyriausybei, kuri gali turėt kitą požiūrį, ir, kaip p. Jakeliūnas sakė, mokesčių darbo grupė taip pat modeliuoja „Sodros“ klausimus, tai tikrai neverta skubėti su šitais dalykais“, – kalbėjo R. Kuodis.

Pasak jo, II pakopos pensijų fondai didžiajai visuomenės daliai neatneša jokios realios naudos.

„Yra dvi grupės, kurios akivaizdžiai laimi dėl II pakopos buvimo: turtingi žmonės, kurie uždirba labai daug, nes jie bent jau iš dalies apeidavo „Sodros“ įmokų lubų klausimą, dalį finansinio srauto nukreipdami į II pakopą. (…) O antra grupė, kuri aiškiai laimi, tai tie, kurie administruoja šituos fondus. Administravimas, kaip Anglijos patirtis parodė, gali siekti apie 30-40 proc. tos grąžos, kurią Jūs uždirbate. Tai akivaizdu, kad šita grupė laimi. O kitos grupės didžiąja dalim laimi tik dėka iliuzijos, kad neva čia yra diversifikacija kažkokia... Tad suvokim, kad demografijos tokiais triukais neapžaisi. Jeigu demografinė padėtis pasaulyje prastėja, tai kaip tu beorganizuosi tą finansų alchemiją, problemos neišspręsi“, – sakė R. Kuodis.

Visą laidos „Aktualusis interviu“ įrašą galite rasti čia.