„Galiu pasakyti, kad 100 proc., na gal 99,9 proc., viešbučiams tikrai PVM lengvatų nebus, o dėl šviežios ir atšaldytos mėsos, tai reikia luktelėti po to, kai bus nubalsuota, tada galėsime konkrečiai kalbėti, - sakė A. Butkevičius. - Jeigu būtų pritarta, tai mes esame numatę, kad jeigu pajamų surinkimas rugsėjo, spalio, lapkričio mėnesiais iš esmės nepagerės, tada kartu svarstysime jos tikslingumą su biudžeto projektu.“

Jei Seimas pritars PVM lengvatai šviežiai ir atšaldytai mėsai, lengvata turėtų įsigalioti nuo 2014 m. sausio, o praradimai dėl jos galėtų būti kompensuojami dėl galimai padidėsiančio vartojimo.

“Lengvata dar neveiks šiais metais, mes žiūrėsime, kaip keičiasi finansinė situacija Lietuvoje, nes jinai įsigaliotų tik nuo kitų metų, bet negalima rizikuoti, jei nėra esminio pajamų augimo ir galvoti, kad iš karto dali vykti didžiuliai pokyčiai po tam tikros lengvatos įteisinimo nuo sausio. Faktiškai ekonomikoje poveikis būna realiausias po 6 mėnesių, o geriausiu atveju kai kada nes po 2 metų“, - paaiškino premjeras.

Pasak jo, jei PVM lengvata mėsai įsigaliotų, egzistuoja ir kitas rezervas, kai maždaug 30 proc. šviežios ir atšaldytos mėsos yra įvežama iš užsienio nemokant jokių mokesčių.

„Mes manome, kad ši lengvata paskatintų nelegalų verslą sugrįžti į legalų verslą“, - teigė A. Butkevičius.

Premjeras sako, jog šiuo metu teigiami ekonomikos pokyčiai kol kas fiksuojami Baltijos ir Skandinavijos valstybėse, kitur Europos Sąjungoje dažniau fiksuojama stagnacija.

„Ta prognozė, kuri buvo tokia pozityvi Europos Sąjungos šalims, jinai šiuo metu yra keičiama ir tose šalyse nedarbas dar labiau didėja, ekonomikos augimas lėtėja arba yra nulinis“, - priminė jis.

A.Butkevičius atkreipė dėmesį, jog atsinaujina Graikijos vertybinių popierių išpirkimo problema.

DELFI skelbė, kad socdemai pamojavo progresiniais mokesčiais. Seimo darbotvarkėje buvo atsidūręs Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo projektas, kuriuo socialdemokratai pasiūlė taikyti progresinius GPM tarifus. Tiesa, į Seimo posėdžių salę įstatymo pakeitimai grįžo trumpam – progresinių mokesčių idėją nutarta grąžinti iniciatoriams, mokesčių perversmą atidedant, bent jau kol kas, neribotam laikui.

Šaldytos mėsos neužteks

Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys piktinasi, kad siūlyta PVM lengvata mėsai yra ne tokia, kurią pateikė darbiečiai.

„Jeigu žiūrime į tai, kas liko iš pasiūlymo, kurį su tam tikru Vyriausybės palaiminimu užregistravome, aš nemanau, kad tai yra kompleksinis pasiūlymas, tai yra tiesiog graibymas po truputį“, - sakė V. Gapšys.

Pasak jo, Darbo partijos frakcijos pasiūlymas yra pristatytas komitetui, o jame numatyta PVM lengvata visai mėsai, taip pat vaisiams ir daržovėms.

„Premjeras nesiryžta jo (Darbo partijos pasiūlymo - DELFI) įgyvendinti. Bet galima ir nepriimti šiandien, jeigu nereikia PVM šaldytai mėsai, aš manau, kad galime jo ir nepriiminėti, nes jis valstybės konkurencingumui, manau, didelio efekto neduos“, - teigė V. Gapšys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)