Pridėtinės vertės mokesčio surinkimo prognozė įvykdyta 92,7 proc., o pajamų už akcizus gauta 94,6 proc.

Opozicinės Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma kelia klausimą dėl kovos su šešėliu efektyvumo.

„Atkreiptinas dėmesys į neįvykdytus pridėtinės vertės mokesčio ir akcizų surinkimų planus. Ar tai nereiškia, kad atleidžiami buvusios Vyriausybės užsukti kovos su šešėline ekonomika varžtai?“ – klausia TS-LKD frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas.

Anot jo, pirmojo ketvirčio pajamų planą (be ES paramos) dar gelbsti neplanuotas daugiau nei 20 mln. litų pervestas banko pelnas, didesnės nei planuota pajamos už valstybinės žemės pardavimą ir kitos neįvardytos pajamos.

„Bet šios pajamos nėra nuolatinio pobūdžio ir vargu ar galės gelbėti biudžetą ištisus metus. Tad Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė, deklaruodama ambicingus euro įvedimo siekius ir ryžtą laikytis Fiskalinės drausmės įstatymo, turėtų realiais veiksmais stiprinti kovą su šešėline ekonomika, taip pat aiškintis gilumines kai kurių mokesčių surinkimo plano neįvykdymo priežastis“, – teigia J. Razma.

Kad yra problemų, pripažįsta ir finansų ministras Rimantas Šadžius.

Jis pavedė Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Muitinės departamento vadovams pateikti išsamius paaiškinimus, kodėl šių metų pirmąjį ketvirtį sumažėjo prekių ir paslaugų mokesčių surinkimas.

Institucijos iki balandžio 23 d. turi pateikti priemonių planą mokesčių administravimui gerinti.

Patvirtintame 2013 metų valstybės biudžeto plane (be 7 mlrd. 546 mln. litų ES ir kitos paramos lėšų), numatyta gauti 18 mlrd. 150 mln. litų pajamų, o išlaidos sudarys 18 mlrd. 890 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)