Vienu projektu iš viso atšaukiami nuo sausio įsigalioję apribojimai prekiauti stipriu alumi bei gėrimais didesnėje kaip vieno litro taroje, ir siūloma laukti Ūkio ministerijos atitinkamų pataisų. Kitu numatomas draudimas stipriu alumi uždrausti prekiauti tik plastikinėse PET tarose.

Plastikui siūlo palikti draudimą

Antanas Matulas
Parlamentarai Antanas Matulas, Vida Marija Čigriejienė bei Kazimieras Kuzminskas Alkoholio kontrolės įstatymą siūlo keisti taip, kad stipresniu nei 7,5 proc. alumi, sidru bei fermentuotais gėrimais būtų uždrausta prekiauti tik plastikinėse tarose. Tuo tarpu metalinėse, stiklinėse bei medinėse talpose esančiais gėrimais būtų galima ir toliau prekiauti.

Įstatymo projekte taip pat numatyta, kad alumi, sidru bei fermentuotais gėrimais bus draudžiama prekiauti prekiauti didesnėje nei 1 litro taroje, išskyrus metalines, stiklines, medines talpas. Mažų alaus daryklų asociacija anksčiau ne kartą išsakė kritiką dėl šiuo metu galiojančiame įstatyme nenurodytų talpų rūšių - dėl to aludariai negalėjo vartotojams pardavinėti alaus statinaitėse.

Kitas projektas, kurį pateikė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė, iš viso siūlo panaikinti nuo naujų metų įsigaliojusius draudimus prekiauti alumi didesnėse nei 1 litro talpose bei prekybą stipresniu nei 7,5 proc. alumi ir sidru. Komiteto vadovė siūlo atšaukti draudimus, dėl kurių Lietuvai gresia sankcijos, o dėl prekybos alkoholiu apribojimų siūlo laukti atitinkamų Ūkio ministerijos rengiamų pataisų.

Dėl alternatyvių pataisų parlamente kilo ginčas: vieni parlamentarai pasisakė už A.Matulo, V.M.Čigriejienės bei K.Kuzminsko pataisas, nes jos iš karto sprendžia kilusią problemą, kai dėl apribojimų nebegalima įsigyti alaus statinaitės ir iš prekybos teko išimti stiprų, bet mažais kiekiais išpilstytą belgišką alų, kiti siūlė laukti Ūkio ministerijos pataisų.

„Jokiu būdu negalima atšaukti įstatymo, nes nuo naujų metų įsigaliojo draudimai, o mes vėl iš naujo leidžiam gamybą, ar mes sugebėsime atšaukti atgal? Tai būtų didžiulis žingsnis atgal“, - apie alternatyvias kolegės D.Mikutienės pataisas pasisakė A.Matulas.

Po EK kreipimosi nemato kitos išeities

D.Mikutienė savo ruožtu argumentavo, jog priimant Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas apeinant Europos Komisiją buvo padaryti pažeidimai, ir šįkart reikia apribojimus nustatyti pagal taisykles, laikantis procedūrų.

Dangutė Mikutienė
„Pagal ES stojimo sutartį, bet kokį projektą, kurį jūs teikiate, ar bus dar kažkokių pasiūlymų, reikia notifikuoti Europos Komisijoje, ir kodėl tada jūsų ūkio ministras nenotifikavo? Jis būtų sutvarkęs, būtų apsigynęs, ir nebūtų jokios problemos. Taip, kaip buvo priimtas Alkoholio kontrolės įstatymas dėl suvaržymų, pažeidė pačią įstatymo priėmimo procedūrą, dėl to EK kreipėsi, kad Lietuva pateiktų argumentus, kodėl toks suvaržymas yra priimtas“, - kalbėjo Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovė.

Ji tvirtino, jog kilusią problemą aptarus su įvairių institucijų specialistais bei teisininkais nerasta kitos išeities, kaip draudimus atšaukti ir teikti naują projektą. „Nematėme kitos išeities, kaip paskelbti šiuos straipsnius netekusiais galios, o Ūkio ministerija yra parengusi projektą, kurį pateiks EK notifikuoti. Kaip ir teisingai pastebėta, reikia riboti tarą, bet tai turi būti padaryta civilizuotai, suderinus su EK, nes pagal dabartinę redakciją stiprus belgiškas alus mažose tarose negali pakliūti į prekybą, ir kas mokės nuostolius valstybei, jeigu bus pradėti teisminiai procesai?“ - sakė parlamentarė.

Draudimus prekiauti stipriu alumi bei didesnėje nei litro taroje parlamentarai panaikinti siūlo, nes Europos Komisija dėl jų pradėjo tyrimą. Mažų alaus daryklų asociacija pernai pavasarį kreipėsi į EK, prašydama ištirti, ar naujasis Alkoholio kontrolės įstatymas atitinka Europos teisę. Spalį asociacija gavo EK raštą, kuriame nurodyta, jog įstatymu pažeidžiama laisvų prekių judėjimo nuostata.

EK taip pat atkreipė dėmesį, kad apie ketinimus keisti Alkoholio kontrolės įstatymą buvo privaloma pranešti Komisijai, kadangi pataisos liečia ir kitų valstybių ES valstybių eksportą į Lietuvą, tačiau apie jį nebuvo informuota.

2011 metų gruodį priimtas įstatymas numato, kad nuo šių metų sausio draudžiama alų, sidrą, alaus mišinius su nealkoholiniais gėrimais, alkoholinius kokteilius pilstyti į didesnius nei 1 litro plastmasinius butelius bei prekiauti silpnaisiais alkoholiniais gėrimais, stipresniais nei 7,5 procento.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)