„Kol kas Vyriausybė nepritarė nei lengvatai atšaldytai arba šviežiai mėsai, taip pat nepritarė ir kol kas nebuvo pateikta dėl PVM lengvatos viešbučiams“, - prieš mokestinių lengvatų klausymų nagrinėjimą Seime sakė A. Butkevičius.

Planuojama, kad mokestiniai pakeitimai, kuriems bus pritarta, įsigalios nuo 2014 m., tačiau šiuo metu Seime yra pradinė jų svarstymo stadija.

Pateikiami įstatymo pakeitimai dėl „Sodros“ lubų, kurios galėtų siekti 5 tūkst. litų. Taip pat siūlomi Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo, Pelno mokesčio įstatymo, Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo ir Akcizų įstatymo pakeitimai. Visiems pasiūlymams po pateikimo Seimo nariai pritarė.

Svarstyti juos, išskyrus "Sodros" lubas, kurios atidėtos rudens sesijai, planuojama ketvirtadienį. Jei jiems bus pritarta po svarstymo, Seimo nariams dar teks balsuoti dėl priėmimo. Įstatymų pakeitimai dar turės sulaukti prezidentės Dalios Grybauskaitės pritarimo.

Finansų ministras Rimantas Šadžius priminė, kad planuojama 15 proc. apmokestinti pajamas už gautas palūkanas, prekybą vertybiniais popieriais ir kitas pajamas iš finansinių instrumentų, jei iš tokios veiklos gauta suma per metus viršija 10 tūkst. litų. Gavę mažesnes pajamas iš finansinių instrumentų pajamų mokesčio išvengtų.

Taip pat numatoma didinti akcizus cigaretėms ir alkoholiniams gėrimams. Skelbta, kad pusę litro alaus galėtų brangti vidutiniškai apie 11 centų, vyno – apie 16 centų, cigarečių pakelis – apie 30 centų.

“Geriausiasias patarimas, kam tai muš per kišenę, yra mesti rūkyti“, - dėstė R. Šadžius.

Mėsai siūlyta PVM lengvata

Anksčiau skelbta, kad svarstoma galimybė sumažinti PVM tarifą šviežiai ir šaldytai mėsai. Mėsos perdirbėjų asociacija yra teigusi, jog norėtų 9 arba 12 procentų PVM tarifo mėsai ir mėsos gaminiams.

Įstatymo pakeitimuose siūloma suteikti PVM lengvatas, t.y. 5 proc. tarifą - neribojant jų galiojimo – šviežiai atšaldytai mėsai, naminių paukščių mėsai, naminių gyvūnų ir paukščių mėsos gaminiams, daržovėms ir vaisiams.

“Seimas apsispręs, Vyriausybės pritarimo šiam projektui nėra, - apie PVM lengvatas mėsai ir viešbučiams sakė R. Šadžius. - Vyriausybė pritarė keturių įstatymų pakeitimo projektams, kuriuos aš pristačiau.“

Asmeninė finansų ministro nuomone, PVM lengvatos mėsai yra nepriimtinos.

„Dėl to, kad aš nemačiau pakankamai rimtų argumentų, kad jos galėtų esmingai pakeisti tų produktų kainas. Bet aš esu vienas, yra Vyriausybė, yra valdančioji dauguma ir šie klausimai bus svarstomi. Tikėsimės, kad apsvarsčius bus priimti racionalūs sprendimai.“

Pasak jo, nors viešbučio lengvatai yra daugiausia palankių argumentų, Vyriausybė nutarė apsiriboti keturiais pateiktais įstatymų pakeitimų projektais.

Tačiau socialdemokratas Bronius Bradauskas sako, kad Politinėje taryboje Vyriausybėje buvo nutarta, kad atšaldytai mėsai ir viešbučiams bus taikoma PVM lengvata, antradienį jos pateikimas, o vėliau – svarstymas ir priėmimas.

Jis sako, kad Vyriausybė pasisako už tokias PVM lengvatas ir žadėjo, kad įvedus lengvatą, mėsa atpigs ir naudą pajus pirmiausiai pensininkai.

„Aš manau, kad tikrai mūsų pensininkai išloš ir pamatysite, kaip po Naujų metų prekystaliuose mėsos produktai atpigs“, - dėstė B. Bradauskas.

Anot jo, pataisos turi būti priimtos iki liepos 1 d. ir įsigalioti nuo Naujųjų metų.

Šiuo metu Lietuvoje galioja standartinis 21 proc. PVM tarifas visiems maisto produktams. Galioja tik kelios laikinos lengvatos: kompensuojamiems vaistams, knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams, šilumos energijai, tiekiamai gyvenamosioms patalpoms šildyti, laikraščiams, žurnalams.

PVM įstatyme nustatyta, kad lengvatinis 9 proc. PVM tarifas šilumos energijai ir karštam vandeniui ir lengvatinis 5 proc. PVM tarifas vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms taikomi iki 2013 m. gruodžio 31 d.

Pasiūlymai keisti neapmokestinamąjį pajamų dydį

Šiuo metu galiojančiame Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme pagrindinis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) negali būti didesnis nei 470 litų per mėnesį, jeigu gyventojo metinės pajamos neviršija 800 litų per mėnesį.

Pagrindinis NPD atitinkamai mažinamas, apskaičiuojant jį pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme nustatytą formulę, pagal kurią NPD mažinamas taip, kad kiekvieniems papildomiems 50 litų tenka 15 litų mažesnis NPD.

Jei metinės gyventojo pajamos viršija 3,15 tūkst. litų per mėnesį, metinis NPD nebetaikomas.
Siūloma, padidinti nustatytą NPD iki 570 litų per mėnesį. Padidinus NPD iki 570 litų, būtų sumažinta mokestinė našta mažiau uždirbantiems, padidėtų gyventojų pajamų mokesčio progresyvumas iki lūžio taško 3,192 tūkst. litų per mėnesį. Taip pat siūloma padidinti NPD už pirmą vaiką nuo 100 iki 200 litų – už kiekvieną papildomą vaiką taikomas NPD nesikeistų.

Dabar už pirmąjį vaiką taikomas 100 litų NPD, už antrą ir kiekvieną paskesnį – 200 litų.

Opozicijos nuomone, siūlomi mokesčių pakeitimai yra neesimiai ir negali būti vadinami mokestine reforma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)